Het is inmiddels een traditie waar we ieder jaar weer reikhalzend naar uitkijken: de Vrijheidssoep. Dit keer werd-ie bedacht door niemand minder dan chefkok London Loy. Hij maakte een heerlijke maïssoep.
De chef, bekend van het televisieprogramma Koffietijd, zijn kookboeken en zijn deelname aan Expeditie Robinson is daarmee de smaakmaker van de Vrijheidsmaaltijden. De soep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag in blik verspreid en kan door iedereen op 5 mei worden gemaakt en gegeten, ook tijdens de Vrijheidsmaaltijden die door het hele land plaatsvinden.
‘Het recept mogen bedenken is een eervolle taak’, aldus London. ‘Als ik mensen kan helpen over vrijheid na te denken, ben ik al heel blij. Of dat nou met soep, een ander gerecht, of alleen een gesprek is.’
Maïssoep, de Vrijheidssoep van London Loy
Kookgerei
- Grote kookpan/soeppan
- staafmixer
- Zeef
Ingrediënten
- 3 eetlepels milde olijfolie, om te bakken
- 3 sjalotjes, grof gesneden
- 2 grote zoete aardappels, geschild en in fijne blokjes gesneden (of biologisch ongeschild, de schil dan eerst goed wassen)
- 3 blikken mais, uitgelekt 855 gram*
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 1,5 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1,5 l water
- 400 ml kokosmelk
- 2,5 afgestreken eetlepels zout
- Sap van 1 limoen, biologisch. Gebruik de geraspte schil eventueel als garnering, wel eerst wassen.
- 1 teen knoflook, fijngehakt (desgewenst)
Garnituur
- 6 flinke eetlepels mais/aardappel, beetgaar
- 1 bakje, 15 gram fijngehakte platte peterselie
- 4 à 6 eetlepels gefrituurde uitjes
Extra smaak
- 4 à 6 eetlepels gedroogde geraspte kokos
- Rasp van de limoen
- Krokante chili in olie, merk Lao Gan Ma of je favoriete merk
Instructies
- Verhit de olijfolie in de pan. Fruit de sjalotjes 5 minuten en voeg desgewenst het fijngehakte teentje knoflook toe, fruit 1 minuut mee. Doe de zoete aardappelen, mais, paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en kurkumapoeder erbij. Bak dit mengsel in ongeveer 8 minuten. Af en toe even omroeren.
- Voeg het water en de kokosmelk toe. Het zout mag er ook bij. Roer alles even door. Laat de soep 15 à 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe. Check na 10 minuten of de mais en zoete aardappelen beetgaar zijn. Is dat het geval, haal er dan zes flinke eetlepels uit en zet apart. Dit wordt straks als garnituur gebruikt.
- Roer op ‘t laatst het limoensap door de soep. Haal de pan van het vuur. Maal de soep fijn met een staafmixer. Wil je een grove structuur in je soep, dan hoef je de soep niet te zeven; wil je de soep fluweelzacht (wat echt lekker is), zeef dan de soep. Druk met de bolle kant van een soeplepel de soep door de zeef. Vind je de soep wat te dun, voeg dan een klein beetje maizena toe. Maar liever niet.
- Serveer de soep in je favoriete kom en garneer met de apart gezette mais en zoete aardappel, peterselie en gefrituurde uitjes. Voeg naar keuze geraspte kokos, wat limoenrasp of krokante chili in olie toe.
Voedingswaarde
Bekijk ook de harira van Nadia Zerouali van vorig jaar!
In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven. De Vrijheidsmaaltijden worden mogelijk gemaakt door vfonds.