loukoumades

loukoumades

Athene bruist van levendigheid, zeker ’s avonds als de zon ondergaat en de stad afkoelt. Er gebeurt sowieso veel, ook op culinair gebied. Chefs die in Thessaloniki een opleiding volgen en ervaring opdoen, beginnen juist in Athene hun no-nonsense restaurant, zonder tafellinnen en mét muziek, een gastro-taverna.

In het augustus-nummer van delicious. delen wel de lekkerste recepten uit de stad en onze beste tips voor een tripje naar de Griekse stad. Bestel zéker een portie loukoumades, of maak ze bij thuiskomst lekker zelf. Hieronder vind je het recept.

Oh, en bestel het nieuwe nummer hier!

Loukoumades: zo maak je die Griekse oliebolletjes

Voorkeur: lactosevrij

aantal 25 | gebak, zoet | feestdagen, feestelijk, weekend, zomer | grieks | lactosevrij

Verslavend lekker deze Griekse mini-oliebolletjes. Eet ze als ze nog warm zijn, bedruppeld met veel honing.

Kooktijd:30

rijzen1

Totale tijd:1 30

Kookgerei

  • spuitzak met spuitmondje van ± 1½ cm

Ingrediënten

  • ½ zakje gedroogde gist, 3½ g
  • 125 g bloem
  • ½ tl biocitroenrasp + ½ el citroensap
  • ½ el Griekse honing + 5-6 el om mee te bedruppelen en voor erbij
  • olie, om in te frituren
  • ½ el kaneel, om mee te bestrooien
  • 1 el sesamzaad, geroosterd, om mee te bestrooien

Instructies

  1. Schenk 25 ml lauwwarm water in een kom en voeg de gist toe. Laat 5 min. staan tot het gaat schuimen.
  2. Zeef de bloem boven een ruime kom en voeg de citroenrasp en een flinke snuf zout toe. Voeg 100 ml lauwwarm water, het gistmengsel, de ½ el honing en het citroensap toe en meng goed. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat ± 1 uur op een warme plek rijzen.
  3. Schep het beslag in de spuitzak. Verhit de olie in de (frituur)pan tot 180°C, check met een beetje beslag of de olie heet genoeg is. Als het bruist en direct boven komt drijven, dan is het goed. Druk boven de pan met olie telkens ± 2 cm deeg uit de spuitzak en knip af met een schaar. Je kunt ook balletjes maken met 2 theelepels.
  4. Frituur in porties telkens 5-6 balletjes in 2-3 min. rondom goudbruin en gaar.
  5. Neem ze met de schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bedruppel ze als ze nog heet zijn met wat honing. Serveer warm met extra honing naar smaak en bestrooi met de kaneel en het sesamzaad.

Voedingswaarde

  • calorieën: 65 kcal
  • eiwit: 1 g
  • vet: 3 g
  • koolhydraten: 7 g

Voedingswaarde p.st.

TEKST, RECEPTEN, FOODSTYLING MARTINE STEENSTRA, FOTOGRAFIE ROLINDA WINDHORST, M.M.V. GIANNIS LOUKAKIS, DIMITRIS DIMITRIADIS

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: 15x Grieks zoet, van bougatsa en loukoumades tot rizogalo