aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, winter |
mediterraans |
In dit gerecht wordt gebruik gemaakt van zachte Limabonen, die door hun boterachtige structuur ook wel “boterbonen” worden genoemd. De chorizo en chipotlepepers geven een pittige smaak aan dit warme, winterse gerecht.
Ingrediënten
- 2-3 el olijfolie
- 1 rode ui fijngesneden
- 200 g pancetta in stukjes
- 100 g droge chorizo in stukjes
- 2 chipotlepepers* gedroogd, verkruimeld
- 1 blik tomaatblokjes à 400 g
- 1 tl wittewijnazijn
- 200 ml kippenbouillon ½ tablet
- 4 takjes tijm
- 1 laurierblaadje
- 800 g limabonen* uit blik, afgespoeld, uitgelekt
- koriander fijngesneden, om te garneren
Instructies
- Verhit de olie in de koekenpan op matig vuur. Voeg de ui toe en bak deze 10 min. zachtjes, schep regelmatig om en neem uit de pan.
- Draai het vuur wat hoger en bak het spek en de chorizo in 3-5 min. knapperig. Voeg de ui weer toe, voeg de chipotle, tomaatblokjes met vocht, azijn, kippenbouillon, tijm, laurier en flink wat zout en peper toe. Breng aan de kook en laat 10 min, zachtjes inkoken.
- Schep de bonen erdoor en laat ze 5 min. doorwarmen. Strooi de koriander erover en serveer.
Voedingswaarde
* Vervang de chipotlepepers evt. door ½ tl chiliflakes.
** Limabonen in blik zijn te koop bij veel natuurwinkels, sommige supermarkten en mediterrane winkels. Of neem gedroogde limabonen, week ze een nacht van tevoren in ruim water en kook ze in 1-1½ uur in ruim schoon water zonder zout gaar.
Recepten: Rosie Ramsden. Fotografie: Laura Edwards. Styling: Lizzie Harris & Polly Webb-Wilson. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!