lamsgehakt met aubergines & tahini-yoghurtdressing

lamsgehakt met aubergines & tahini-yoghurtdressing
Voorkeur: glutenvrij

aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, weekend, zomer | mediterraans | glutenvrij

Tip: Kun je geen dunne kleine aubergines vinden, neem dan dikkere en snijd elk in de lengte in 3-4 dikke plakken.

Kooktijd:30

Totale tijd:30

Ingrediënten

  • 3 el extra vergine olijfolie + extra om te besprenkelen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • Snufje nootmuskaat
  • ¼ tl korianderzaad
  • ¼ tl komijnzaad
  • 300 g lamsgehakt
  • 3 el granaatappelmelasse
  • 40 g pijnboompitten, geroosterd en grof gehakt
  • Sap van 1 citroen + extra citroenplakjes voor erbij
  • 400 g kleine dunne aubergines, ± 6 stuks, in de lengte gehalveerd, vruchtvlees kruiselings ingekerfd
  • 80 g rode druiven, in dunne plakjes gesneden
  • 4 el muntblaadjes
  • 4 el bladpeterselieblaadjes
  • Eventueel platbrood, voor erbij

Tahini-yoghurtdressing

  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 el lichte tahini
  • Snuf kaneel
  • Sap van 1 citroen

Instructies

  1. Verhit 1 el van de olijfolie in een middelgrote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de ui met knoflook en specerijen onder af en toe omscheppen 2-3 min. tot de aroma’s vrijkomen. Voeg het gehakt toe en bak dit al omscheppend rul in 5-6 min. Voeg de granaatappelmelasse toe en bak het gehakt karamelbruin in 2-3 min. Voeg de pijnboompitten en het citroensap toe en schep om.
  2. Verhit een licht ingevette grillpan op hoog vuur. Doe de aubergines in een kom en schep ze om met de rest van de olijfolie, zout en peper. Gril ze met de snijvlakken omlaag 2-4 min. tot ze schroeiplekjes krijgen. Keer ze en gril ze zo nog 2-4 min. Laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Meng in een kom alle ingrediënten voor de dressing met wat zout en peper. Leg de aubergines op een schaal en verdeel het gehakt erover. Besprenkel met de tahini-yoghurtdressing en bestrooi met de druiven, munt en peterselie. Serveer met de citroenplakjes. Geef er eventueel (plat)brood bij.

Voedingswaarde

  • calorieën: 469 kcal
  • eiwit: 23 g
  • vet: 33 g
  • koolhydraten: 18 g

RECEPTEN HELENA MOURSELLAS, FOTOGRAFIE MARK ROPER, STYLING DAVID MORGAN

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: pizza met lamsgehakt, komijn & couscous