Een tijdloze klassieker. Deze lamsbout met oregano kan door elke kok in zijn of haar eigen keuken worden gemaakt. Een mooi hoofdgerecht voor de feestdagen!
Lamsbout met oregano, knoflook & feta-aardappeltjes
aantal 6 | hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst | | glutenvrij
Echt feesteten, deze lamsbout uit de oven. En ook beginnende koks scoren hiermee! Bestel bij je slager een deels ontbeende lamsbout, met nog een stukje bot aan het eind; het bot geeft extra veel smaak terwijl het vlees toch makkelijk aan te snijden is. Laat de bout opbinden door de slager of doe dat zelf. Of koop een lamsbout met bot van ruim ± 2 kilo. Test of het vlees gaar is met een vleesthermometer.
Kookgerei
- vijzel
- digitale thermometer
Ingrediënten
- 1 bosje oregano, blaadjes geplukt
- ¾ bosje tijm, blaadjes geplukt
- 8 tenen knoflook, gepeld
- 80 ml extra vergine olijfolie
- 1,7 kg lamsbout, deels ontbeend met nog een stukje bot
- 1 kg krieltjes, schoongemaakt
- 300 g feta, uitgelekt en verbrokkeld
- 250 g trostomaatjes
- 2 el rodewijnazijn
Instructies
- Wrijf de helft van de oregano, tijm en knoflook fijn in een grote vijzel, maar niet al te fijn. Voeg 4 el olie toe en wrijf erdoor. Bestrijk de lamsbout met de helft hiervan. Laat 1 uur marineren bij kamertemperatuur of een hele nacht in de koelkast als je er de tijd voor hebt.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Wrijf de lamsbout in met zeezoutvlokken en leg hem in de braadslee. Verdeel de krieltjes er in één laag omheen, besprenkel ze met de rest van de olie en bestrooi met zout en peper. Braad de lamsbout in 1¼ uur medium, 52-56°C op de vleesthermometer. Neem hem uit de braadslee en laat afgedekt onder aluminiumfolie rusten.
- Kneus de krieltjes licht met een stamper. Voeg de feta, tomaatjes, rodewijnazijn en de rest van de kruiden-knoflookpasta toe aan de aardappeltjes in de braadslee en schep om. Rooster nog 18-20 min. tot de feta goudgeel kleurt. Snijd de lamsbout in plakken, bestrooi met de rest van de oregano en serveer.
Voedingswaarde
- calorieën: 671 kcal
- eiwit: 50 g
- vet: 40 g
- koolhydraten: 26 g
RECEPTEN PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: picanha met sauternes-saffraansaus en knolselderij