kvas van rode biet uit Keukens van Oekraïne

kvas van rode biet uit Keukens van Oekraïne
aantal |
drankje |
|
oekraïens |
Dit recept is afkomstig uit het boek Keukens van Oekraïne van Olia Hercules.

Olia: 'Bieten-kvas is een eeuwenoude drank, die ook wordt gebruikt om een zure noot toe te voegen aan borsjtsj en andere gerechten. Mijn familie is helemaal verslaafd aan de frisse, licht zoute, zoetzure smaak. Kom trouwens niet in de verleiding om het roggemeel of de roggestarter weg te laten; de kvas kan dan dik en stroperig worden, want dat is nou eenmaal wat rode biet doet.'

Genoeg voor 3 flessen van 700 ml.

Benieuwd naar meer alcoholvrije drankjes? Bekijk dan ons grote 0.0% borreldossier.

Ingrediënten

  • 10 g zeezout
  • 2 tl karwij- en/of korianderzaad, licht geroosterd – optioneel
  • 1 el honing
  • 25 g biologische gemberwortel, ongeschild en grofgeraspt
  • 1 el biologisch volkoren roggemeel of roggestarter, zie Keukens van Oekraïne
  • 1,5 l lauwwarm water
  • 500 g rode bieten, geschild

Instructies

  • Maal het zout en de zaden in een vijzel met een stamper fijn (als de textuur enigszins korrelig blijft, is dat geen probleem). Doe het zoutmengsel dan in een gesteriliseerde pot van 2 liter met een deksel en voeg de honing, gember en het roggemeel of de roggestarter toe. Giet nu het warme water erbij en klop alles net zo lang door tot de honing, het zout en het meel of de starter zijn opgelost.
  • Snijd de bieten in vieren of in blokjes van 5 mm (dit hoeft allemaal niet heel precies te gebeuren) en voeg ze toe aan de pot. Draai het deksel op de pot en laat hem op kamertemperatuur staan. De kvas zal de volgende dag al wat schuimen en is, als het goed is, na 3 dagen klaar voor gebruik. Wanneer hij aangenaam zuur ruikt en smaakt, en een beetje bruist – vergelijkbaar met kombucha – is hij klaar.
  • Als je nu al weet dat je de kvas binnen een paar dagen opmaakt, serveer je hem rechtstreeks uit de pot. Als je hem langer wilt bewaren, giet je de vloeistof uit de pot door een zeef in een kan en verdeel je hem over 3 gesteriliseerde flessen van 700 ml. Bewaar de kvas in de koelkast of in de kelder; hij is tot 3 maanden houdbaar.
  • Drink je kvas op dezelfde manier als kombucha, of verwerk hem – als zure noot – in bouillons en stoofpotten. Als de kvas klaar is, kun je de bieten en gember gebruiken voor een nieuwe batch: voeg gewoon dezelfde hoeveelheden zout, specerijen, honing, meel of starter en water toe als hierboven. En experimenteer gerust eens met nieuwe ingrediënten en smaakjes!

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Olia Hercules | Fotografie: Elena Heatherwick & Joe Woodhouse.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!