Banaan in een curry? Het kan! delicious. friend Yvette van Boven maakte voor haar column Yvette kookt met fruit deze kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish. Inderdaad: een curry met banaan!Ook lekker: Yvette's tarte tatin met peer, sjalot en roquefort.
Kooktijd30 minutesminutes
oven35 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour5 minutesminutes
Ingrediënten
kokoscurry met kip en banaan
2flinke uiengepeld, in parten
4tenen knoflookgepeld, grof gehakt
1duimlengte gembergrof gehakt
800ml kokosmelk(2 blikjes)
2limoenensap en rasp
750gkippendijenmet bot
1tlkorianderpoeder
1tlkurkuma
75gboter
2elsesamolie
4kardemompeuleneven gekneusd
2-3stengels citroengrasgekneusd
2-3kaneelstokjes
3niet al te rijpe bananenschuin in grote stukken
1handvol verse korianderblaadjeshoud wat apart voor de garnering
verse bananensambal
1rode uiheel fijngesneden
2tenen knoflookfijngesneden
1chilipepertjefijngehakt, zonder zaden als je van niet al te pittig houdt
1/4komkommergeschild, zonder zaadlijsten, in heel fijne blokjes
1kleine bijna rijpe banaanin heel fijne blokjes
1limoenfijne rasp en sap
Instructies
Maal de ui, knoflook en gember fijn in de hakmolen. Giet de helft van een blikje kokosmelk en het limoensap erbij zodat het een papje wordt. Verwarm de oven voor op 180°C.
Kruid de kippendijen met zout, peper, koriander- en kurkumapoeder. Verhit de boter en sesamolie in een zware braadpan die in de oven kan en braad de kipstukken rondom aan tot ze rondom goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en houd ze even warm onder een deksel.
Bak het uienmengsel ± 5 min al roerend in het braadvet. Schraap al bakkend de aanbaksels los van de bodem en giet dan de rest van alle kokosmelk (spoel de kokosblikjes uit met een plensje water en giet dat er ook bij). Roer de kardemompeulen, citroengras, kaneelstokjes en limoenrasp erdoor.
Doe de kip met de sappen die er misschien uitgelopen zijn terug de pan in. Schuif de pan in de oven en bedruip de kipstukken elke 15 min. met de kokossaus. Braad de kip ± 35 min. tot-ie gaar en goudbruin is. Voeg na 20 minuten de stukken banaan aan de saus toe. Vis voor het serveren de citroengras en kaneelstokjes uit de saus.
Maak intussen de sambal door alle ingrediënten te mengen. Breng op smaak met een snuf zout. Schep de verse sambal op de kip. Bestrooi met vers gehakte koriander.
Geef er rijst bij en groene groenten als gestoomde broccoli, bimi of veel spinazie.
Voedingswaarde
auteur: Yvette van Boven
Recept en tekst: Yvette van Boven. Fotografie recept: Eric van Lokven. Portret fotografie: Oof Verschuren. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Bart stuart
Meer recepten?
Dit recept en nog veel meer vind je in delicious. magazine nr. 3 'Spice it up'.