Deze kruidige gehaktballetjescurry geeft een Indiase twist aan de klassieke gehaktbal. Hou jij ook zo van de Indiase keuken? In het nieuwe september-nummer koken we een Indiaas feest met kruidige kokosrijst, korma, pittige garnalen en een wel heel zonnige salade uit Assam, alle recepten vind je hier.
aantal 6 | hoofdgerecht | weekend | indiaas | lactosevrij
Dacht je dat gehaktballetjes alleen thuishoorden in een Italiaanse tomatensaus? Deze kruidig-pittige gehaktballetjes uit de Indiase keuken bewijzen het tegendeel!
Ingrediënten
gehaktballen
- 30 g ghee*
- 2 grote uien, fijngesneden
- 1 groene paprika, fijngesneden
- 3 kleine groene chili’s, fijngesneden
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 10 g verse gember, geraspt
- 1 bosje koriander, blad en steeltjes apart en fijngesneden + extra blaadjes om mee te bestrooien
- 3 sneden wit brood, zonder korst
- 800 g rundergehakt
- 1½ el gemalen komijn
- 1 tl witte peper
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 tl kashmiri-chilipoeder*
saus
- 30 g ghee*
- 12 curryblaadjes*, vers of diepvries
- 6 tenen knoflook, geperst
- 6 cm verse gember, 30 g, geraspt
- 3 kleine groene chilipepers, in ringen
- 2 rode uien, fijngesneden
- 2 el tomatenpuree
- 2 el gemalen komijn
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kashmiri-chilipoeder*
- 3 grote rijpe tomaten, fijngeneden
- 1 el moutazijn of appelazijn, of meer naar smaak
- ½ bosje koriander, blaadjes grof gesneden
Instructies
- Smelt voor de gehaktballen de ghee in een middelgrote koekenpan op hoog vuur. Voeg de ui, paprika, chili, knoflook, gember en de korianderstelen toe. Bak, af en toe roerend, 6-8 min. totdat de ui goudbruin is. Neem van het vuur en laat helemaal afkoelen.
- Doe intussen het brood in een kleine kom en schenk er 3-4 el water over. Laat 1-2 min. weken. Doe het gehakt in een grote kom met 1 el zout en kneed goed door. Knijp overtollig water uit het brood en voeg toe aan het gehakt met het afgekoelde uienmengsel. Voeg ook de specerijen toe. Kneed met je handen tot het goed is gemengd. Rol telkens van 1 flinke eetlepel van het mengsel balletjes en leg ze op een grote schaal bekleed met bakpapier. Laat afgedekt 2-3 uur (of liever 1 nacht) in de koelkast rusten.
- Verhit voor de saus de ghee in een grote pan op hoog vuur. Voeg de curryblaadjes, knoflook, gember, groene chili en rode ui toe. Bak, af en toe roerend, in 5-6 min. de uien licht goudbruin. Zet het vuur halfhoog, voeg de tomatenpuree, specerijen en tomaten toe en bak, regelmatig roerend, 10-15 min. of tot de tomaten uit elkaar vallen. Voeg 400 ml water toe en breng aan de kook. Voeg de gehaktballen toe, dek af en kook, af en toe roerend, 10-12 min. tot de gehaktballen gaar zijn en de saus is ingedikt. …
- Bestrooi de gehaktballen met extra koriander. Lekker met rijst, al helemaal een kruidige kokosrijst. Het recept kan je vinden in ons september nummer!
Voedingswaarde
- calorieën: 435 kcal
- eiwit: 25 g
- vet: 29 g
- koolhydraten: 17 g
* Ghee of geklaarde boter koop je in een ruim gesorteerde of Aziatische supermarkt.
* Kashmiri-chilipoeder is mild en rokerig. Vervang evt. door fijngemalen gochugaru met een snufje gerookte-paprikapoeder.
* Het is, net als curryblad, te koop bij Zuid-Aziatische winkels en speciaalzaken.
RECEPTEN, FOODSTYLING GARIMA ARORA, HELLY RAICHURA, BRENDAN KING, NABILA KADRI, HARRY MANGAT, AHANA DUTT, FOTOGRAFIE BRETT STEVENS, STYLING BERNI SMITHIES
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Maak ook eens deze Indiase viscurry