Krakend, knapperig, sappig, mals… die symfonie aan smaken die je proeft bij deze krokante varkensbuik laat zich eigenlijk niet vangen in een handvol bijvoeglijke naamwoorden. Eén hap is genoeg om je van puur geluk van de daken te laten schreeuwen.
aantal 5 | hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal |
Zwoerd wordt lekker krokant als je het eerst inwrijft met zout en daarna laat drogen. Begin een dag van tevoren aan dit recept.
Kookgerei
- grote diepe braadslee met rooster
Ingrediënten
- 2½ kg ontbeende varkensbuik met zwoerd
- 1 kg grof zeezout
- 1 el korianderzaad, geroosterd en grof gemalen
- 1 el zoutvlokken
- 800 g zuurkool, uitgelekt
- 1 bosje tijm
- 500 ml kippenbouillon
- 4 kleine granny smith-appels
- 3 el fijngesneden dille
Instructies
- Leg de varkensbuik in een grote schaal van rvs, glas of aardewerk en wrijf in met het zout. Zet afgedekt 8-10 uur in de koelkast.
- Veeg het zout er zoveel mogelijk af. Leg een rooster op of in een diepe braadslee en leg de varkensbuik met het zwoerd omhoog erop. Overgiet de zwoerd met kokendheet water en giet dit water weer af. Leg de varkensbuik op het rooster 30-40 min. in de koelkast en laat hem daar onafgedekt koud worden en wat opdrogen.
- Verwarm de oven voor op 240°C. Meng in een kleine kom het korianderzaad met 1 el zeezoutvlokken.
- Verdeel de helft van de zuurkool en de takjes tijm over de bodem van de braadslee. Leg de varkensbuik erop met het zwoerd omhoog en bestrooi met het korianderzaadmengsel. Schenk de kippenbouillon eromheen en zorg dat de zwoerd niet met bouillon bedekt wordt.
- Zet de varkensbuik in de oven en schakel de oventemperatuur terug tot 180°C. Braad de varkensbuik 1-1½ uur tot het vlees zacht en gaar is.
- Neem de braadslee uit de oven en leg de appels naast het vlees. Schakel de oventemperatuur weer omhoog naar 220°C en braad de varkensbuik nog ± 25 min. tot het zwoerd goudbruin en knapperig is en de appels gaar zijn en bijna barsten.
- Neem de varkensbuik uit de braadslee en laat 15 min. rusten. Schep de rest van de zuurkool en de dille door de zuurkool in de braadslee. Snijd het vlees in flinke stukken en serveer met de appels.
Voedingswaarde
- calorieën: 559 kcal
- eiwit: 25 g
- vet: 43 g
- koolhydraten: 15 g
RECEPTEN PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook eens: pompoen met varkensbuik en koriandersalade