aantal 2 |
hoofdgerecht |
|
oosters |
‘Een hele kip kopen, steeds meer mensen hikken ertegenaan’, vertelt delicious.friend Eke. ‘Dat komt doordat ze niet weten wat ze ermee aan moeten, hoe ze de kip moeten opdelen. Jammer, want het is echt heel makkelijk als je je aan een paar vuistregels houdt. En veel lekkerder, denk: gebakken kipfilet met huid, zelfgetrokken bouillon… Nodig: een heel scherp mes en een plank. En de beste hele kip die je kunt vinden!’
Ingrediënten
- 1½ kg kip*
- 2 stengels citroengras
- 10 cm gemberwortel in plakjes
- 4 blaadjes djeroek poeroet citroenblad
- 150 g pandanrijst
- ½ bosje koriander ± 15 g, fijngehakt + extra blaadjes om te garneren
- 1 el olie
- 1 el boter
- ½ paksoi in reepjes
- 10 cm daikon** geschild en in reepjes gesneden
- 2 lente uitjes in ringetjes
- 100 g shiitake in plakjes
- 1 el sambal oelek
- 1 el sesamzaadjes geroosterd
Instructies
- Deel de kip* op in delen zoals je je hier kunt zien: Kip opdelen. Doe de rugstukken, borstbeen en vleugels in een pan. Plet ze goed met een pureestamper en giet er 1½ liter water op. Kneus de stengels citroengras (door er met een deegroller of steelpan op te slaan) en doe ze samen met de gemberwortel en djeroek poeroet in de pan. Breng de bouillon tegen de kook aan (laat niet koken!) en laat op laag vuur ± 1 uur trekken. Giet de bouillon door een fijne zeef en breng opnieuw aan de kook. Je kunt het vlees later van de botten halen en toevoegen aan de bouillon. Laat de bouillon inkoken tot er ± 500 ml van over is.
- Kook ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Meng er de gehakte koriander door en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 150°C. Verhit de olie en de boter in een koekenpan. Dep de kipfilets met vel droog en bestrooi ze met peper en zout. Bak ze ± 2 min. op de velzijde op matig vuur zodat het vel mooi goudbruin en krokant wordt. Draai de filets om en bak de andere zijde nog één minuut. Leg de filets op een bakplaat en gaar ze nog ± 10 min. door in het midden van de oven tot de filets net gaar zijn.
- Breng de bouillon aan de kook en doe er de paksoi, daikon, lente-ui en shiitake bij. Verhit nog één min. op hoog vuur. Schep in het midden van 2 diepe borden wat rijst. Giet de bouillon eromheen en lepel de groenten in de bouillon rond de rijst. Snijd de kipfilets in plakken en leg deze op de rijst in de bouillon. Dip met een theelepeltjes hele kleine beetjes sambal in de bouillon rondom de kip. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes en garneer met wat blaadjes koriander.
Voedingswaarde
*Kip: De kippenbouten kunnen ook worden gebruikt voor dit gerecht. Je kunt ze in de bouillon 15 min. laten meetrekken op laag vuur. Haal ze uit de bouillon en laat ze droogdampen. Bestrooi ze met peper en zout en bak ze tegelijk met de kipfilets mee voor een bruin kleurtje. Warm ze ook samen met de filets na in de oven. Verdubbel alle overige ingrediënten, inclusief water voor de bouillon en je hebt een hoofdgerecht voor 4 personen. Vanzelfsprekend kun je de kippenbouten ook bewaren of invriezen voor gebruik in een ander gerecht. Het kippenvlees van de dijen is heerlijk voor saté en nasi goreng.
** Daikonwortel is een Japanse, mildere variant van de rettich, een grote, witte, naar radijs smakende wortel. Te koop bij de toko of gebruik rettich.
Recepten en bereiding: Eke Mariën. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel. Productie: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!