Krapfen klinkt nogal Duits, maar dit gefrituurde, luchtige zoete gebak komt toch echt uit Noord-Italië. Luchtig gerezen krapfendeeg is super veelzijdig en met één basisdeeg kun je eindeloos variëren.
Maak er gevulde taart van, kies voor grote bomboloni of de mini-versie met kastanjepuree & chocolade. Sla het nieuwe delicious. magazine open voor alle recepten. Aan de bak!
Krapfenringen met koffie
aantal 16 |
zoet |
|
italiaans |
Geef bij de krapfen extra romige saus om lekker te dippen.
Kookgerei
- ook nodig: evt. frituurpan
Ingrediënten
basisdeeg
- 8 g gedroogde instantgist
- 230 ml lauwwarme melk
- 75 g suiker
- 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
- 3 kleine eieren
- 250 g bloem tipo ‘00’* of patentbloem*
- 250 g manitobabloem*, of bloem met een hoog eiwitgehalte, bijv. voor brood of pizza
- rasp van 1 biocitroen
- 75 g boter in blokjes, op kamertemperatuur
krapfenringen met koffiesaus
- 1/3 recept basisdeeg krapfen zonder de citroenrasp en met ½ vanillestokje
- olie, om in te frituren
- 1 el suiker + extra om doorheen te rollen
- 6 eidooiers
- 1 tl espressopoeder, of meer naar smaak
- 1-2 el cognac, optioneel
Instructies
- Meng in een kommetje de gist met 100 ml lauwwarme melk en een snufje van de suiker. Laat ± 10 min. rusten of tot het schuimig is. Roer intussen het vanillemerg door de rest van de melk.
- Klop in een ruime kom de eieren los met de rest van de suiker en de vanillemelk. Voeg de 2 bloemsoorten en het gistmengsel toe en kneed in ± 10 min. tot een glad en elastisch deeg. Gebruik evt. de standmixer.
- Druk het deeg plat en voeg de citroenrasp en beetje bij beetje de boterblokjes toe. Kneed het deeg tot het niet meer aan het werkvlak plakt.
- Laat het deeg afgedekt in een grote kom op een warme plek in 3-4 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Rol het uit en vorm naar wens.
- Ga nu verder met de krapfenringen.
- Rol het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak iets uit en snijd in 6 stukken. Rol van elk stuk een streng van ± 40 cm lang. Neem een streng en maak een losse knoop met 2 uiteinden van ± 12 cm. Wikkel de uiteinden om de gevormde deegcirkel en knijp ze voorzichtig vast.
- Verwarm de olie in een (frituur)pan op 170°C. Frituur telkens 1-2 ringen tegelijk 1-2 min. per kant lichtbruin en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier. Rol ze door de suiker.
- Klop de eidooiers met de 1 el suiker in een hittebestendige kom iets schuimig met de mixer. Zet de kom op een pan met een laagje zachtjes kokend water en klop zo au bain-marie verder tot licht en schuimig. Klop dan met de garde tot de saus zo dik wordt als dunne vla. Voeg kloppend het espressopoeder en evt. de cognac toe. Neem de kom van de pan en serveer de ringen met warme saus.
Voedingswaarde
calorieën: 132kcal
eiwit: 3g
vet: 9g
koolhydraten: 10g
* Bloem tipo ‘00’ is heel fijngemalen en geeft extra luchtig deeg. Patentbloem is iets minder fijngemalen maar werkt ook prima in dit recept in plaats van tipo ‘00’. Manitobabloem heeft een hoog eiwitgehalte dat zorgt voor een goede rijs. Te koop bij de Italiaanse winkel of online.
RECEPTEN LIVIA SALA FOTOGRAFIE MICHELE TABOZZI STYLING AMBRA POLI
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook een deze verassende snack: geen muffin, geen croissant: zo maak je een een cruffin!