glutenvrij, vegetarisch
aantal 6 |
bijgerecht |
|
mediterraans, noord-afrika |
glutenvrij, vegetarisch
bijgerecht |
|
mediterraans, noord-afrika |
glutenvrij, vegetarisch
Deze zelfgemaakte harissa – een pikante peperpasta uit Tunesië – is echt next level! De botersaus verzacht de pikante chili's en haalt de aroma's van karwij- en komijnzaad naar boven.
Serveer deze koolspiesjes samen met deze pikante vis.
Kookgerei
-
ook nodig: 6 metalen spiesen van ± 20 cm, frituurpan
Ingrediënten
- 1 spitskool buitenste bladeren eraf, in 6 parten
- olie, om in te bakken
- aardappelzetmeel of maïzena
- 2 el gedroogde rozenblaadjes*
- 250 g yoghurt, voor erbij
harissa* (± 200 ml)
- 100 g groene chilipepers, zonder zaadjes
- 4 el extra vergine olijfolie
- 2 grote sjalotten, fijngesneden
- 3 tenen knoflook, geperst
- 2 tl komijnzaad, geroosterd en gemalen
- 2 tl karwijzaad, geroosterd en gemalen
- ½ tl kaneel
- 1 el sherry-azijn
harissa-botersaus
- 100 g harissa*, zelfgemaakt
- 3 el wittewijnazijn
- 1 el sojasaus
- sap van 2 limoenen
- 100 g koude boter, in blokjes van 1 cm
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 220°C. Rooster voor de harissa de groene pepers 20-25 min. op een bakplaat tot ze gaar zijn en donkere blaren krijgen. Laat ze afkoelen tot je ze kunt hanteren en haal de steeltjes eraf.
-
Verhit intussen in een middelgrote koekenpan op laag vuur de 4 el olie. Bak hierin de sjalotten met de knoflook onder af en toe omscheppen in 4-5 min. glazig. Voeg de specerijen en wat zout en peper toe. Doe over in een blender, voeg de sherry-azijn en geroosterde pepers toe en pureer tot een pasta. Schep de harissa in een schone kleine jampot.
-
Snijd intussen de 6 koolparten elk in 3 stukken. Steek aan elke spies 3 stukken kool. Leg tot gebruik in een kom met ijs- water; dan komen de blaadjes een beetje los van elkaar en blijven ze vochtig, zodat het aardappelzetmeel goed zal hechten.
-
Verwarm intussen voor de harissaboter in een steelpan 100 g van de harissa met de azijn, sojasaus en 1 tl zeezoutvlokken. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 4-5 min. zachtjes koken. Neem van het vuur en roer het limoensap erdoor. Klop geleidelijk de boterblokjes erdoor, zodat je een gladde saus krijgt. Voeg zout en peper naar smaak toe en houd warm tot gebruik.
-
Vul een grote (frituur)pan voor de helft met olie en verwarm tot 160°C (een blokje brood kleurt hierin in 3 min. goudbruin).
-
Neem de koolspiesjes uit het ijswater, laat uitlekken en trek de blaadjes iets uit elkaar. Bestuif royaal met aardappel- zetmeel en schud het teveel af. Frituur de helft van de koolspiesjes in 5-6 min. tot ze langs de randjes knapperig en goudbruin zijn. Schep met een schuimspaan uit de olie en laat goed op keukenpapier uitlekken. Bestrooi met zout en peper. Frituur op dezelfde manier de resterende 3 spiesjes.
-
Leg de koolspiesjes op een grote schaal en schep wat harissa-botersaus erover. Bestrooi met rozenblaadjes en geef er yoghurt bij.
Voedingswaarde
calorieën: 452kcal
eiwit: 7g
vet: 40g
koolhydraten: 14g
* Gedroogde rozenblaadjes koop je bij ruim gesorteerde supermarkten en mediterrane winkels. Zelfgemaakte harissa is natuurlijk lekkerder, maar je kunt evt. ook kant-en-klare harissa nemen, te koop bij de (mediterrane) supermarkt. Je bent dan sneller klaar en hebt geen oventijd.
RECEPT: BEN WILLIAMSON | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!