kokkels met beurre blanc en kruidenolie

kokkels met beurre blanc en kruidenolie

Dit recept voor kokkels met beurre blanc delen we met je, want het is de Bewuste Visweek! Het moment om na te denken over hoe we kunnen bijdragen aan een gezonde oceaan.

Van 23 tot en met 29 september roepen de keurmerken ASC en MSC consumenten op om bewuste keuzes te maken als het gaat om vis tijdens de Bewuste Visweek. Hoe? Door simpelweg de keurmerken op verpakkingen te checken of de VISwijzer te raadplegen, help je de biodiversiteit in zee te beschermen.

En het mooie is: het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar kleine aanpassingen in je eetgewoonten, zoals kiezen voor duurzame visproducten, draag je direct bij aan het behoud van ons kwetsbare ecosysteem.

Misverstanden en aannames

Rondom duurzame viskeuzes bestaan nog veel misverstanden. Zo denken veel mensen dat lokale vis altijd de meest duurzame keuze is, maar dat is niet per se waar. Het hangt vooral af van hoe goed de vispopulaties worden beheerd, wat vaak te maken heeft met internationale afspraken.

Ook wordt aangenomen dat verse vis altijd duurzamer is dan ingevroren vis, terwijl ingevroren vis door efficiënter transport en minder verspilling soms juist een duurzamere optie kan zijn. Zelfs vis in blik, dat vaak als minder milieuvriendelijk wordt gezien, blijkt dankzij zijn lange houdbaarheid een zeer duurzame keuze.

De kokkelvisserij

Een mooi voorbeeld van duurzame vis is de kokkel. Deze kleine schelp uit de Noordzee is het voordeligere en duurzame broertje van de populaire vongole. De kokkelvisserij in Nederland, vooral in de Waddenzee en de Oosterschelde, is MSC-gecertificeerd sinds 2012.

Kokkels met beurre blanc en kruidenolie

aantal 4 | bijgerecht, voorgerecht | weekend | frans, italiaans |
Een fantastisch hoofdgerecht om in het weekend te maken. Kokkels in beurre blanc saus met frisgroene kruidenolie. Het recept komt uit het kookboek Jadis' Lemon Kitchen.
Voorbereiding45 minutes
Totale tijd45 minutes

Kookgerei

  • Vorkjes
  • antiaanbak of kookpan
  • staafmixer kruidenolie
  • zeef kruidenolie
  • potje met deksel kruidenolie
  • sauspan of antiaanbakpan
  • citruspers
  • mandoline of goed koksmes

Ingrediënten

  • 1 kg kokkels met MSC keurmerk
  • desembrood om in de saus te dippen
  • 1 biologische citroen zeste

beurre blanc

  • 2 grote sjalotten
  • 1 knoflookteentje
  • 1 biologische citroen
  • 1 laurierblaadje
  • 5 peperkorrels
  • ½ l witte wijn
  • 200 g roomboter
  • snuf zout

kruidenolie

  • 300 ml neutrale olie
  • 100 g spinazie
  • 100 g verse basilicum en/of munt
  • 1 biologische citroen zeste en sap van
  • 3 g zout

Instructies

beurre blanc

  • Snijd de sjalotten in gelijke ringen en hak de knoflook fijn. Schil een dun schilletje van de citroen zonder het wit mee te nemen en rasp de zeste van de rest van de citroen. Schenk een scheut olijfolie in een sauspan en verhit in de pan. Laat de uien en knoflook een paar minuten verkleuren op middelhoog vuur. Doe de citroenzeste het citroenschilletje, het laurierblaadje en de peperkorrels erbij. Blus nu af met de witte wijn en 1 el citroensap. Laat het goed inkopen tot je ongeveer ⅓e overhebt. Dit duurt ongeveer 25 min. Na het inkoken zet je het vuur lager. Zeef de saus en zet op een laag vuurtje. Bewaar de gesmoorde uien en zet apart. Laat de roomboter smelten en roer door met een garde door de saus tot de boter volledig gemengd is met de saus. Laat het rustig 5 minuten pruttelen tot de saus wat indikt. Proef de saus en breng op smaak met versgemalen peper en een snuf zout.
    Tip: de uien kan je bij het gerecht serveren.

kruidenolie

  • Mix alle ingrediënten met een staafmixer totdat alles fijn is. Haal het mengsel 2 a 3 keer door een zeef totdat je het meeste grove groen opgevangen hebt. Dit heb je niet nodig. Proef de olie en bewaar koel in de koelkast met een potje en deksel.

kokkels in beurre blanc

  • Maak de beurre blanc zoals hierboven beschreven staat en de kruidenolie (dit is optioneel). Spoel de kokkels onder koud stromend water af en zet een bak met water en 1 eetlepel zout klaar om ze even te laten weken. Spoel ze dan nogmaals af zodat je zeker weet dat er geen zand meer in zit. Gooi de kapotte schelpen weg. Zet de pan met beurre blanc op middelhoog vuur. Doe dek okkels erbij en leg de deksel erop. Na een paar minuten gaan de kokkels open staan en dan zijn ze klaar om op te eten. Garneer de borden met citroenzeste. Smakelijk!

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Receptuur: Jadis Schreuder 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: Spaghetti met kokkels en gerookte-paprikaboter