We hopen allemaal op een witte kerst, maar met deze knolselderijsoep heb je die sneeuw helemaal niet nodig — je maakt ‘m gewoon zelf in je eigen keuken!
Deze soep is volledig wit, waardoor je moet spelen met texturen en smaken. En dat doet dit recept heel mooi: de romige knolselderij, smeuïge witte boontjes en de parmezaansneeuw komen prachtig samen. Een elegant gerecht voor op de kersttafel, maar ook heerlijk voor in het weekend. En ondanks het nachtje weken en een uurtje koken, is deze soep verrassend eenvoudig om te maken!
Trek gekregen? Onze nieuwste editie, kerst deel 1, ligt al in de winkel! Met een compleet ‘wit’ hoofdstuk (waaronder deze knolselderijsoep), nog meer kerstinspiratie én recepten voor de doordeweekse dagen. Bovendien vind je er handige tips en tricks om jouw kerstdiner soepel te laten verlopen. Haal de novembereditie bij je lokale supermarkt of bestel hem heel eenvoudig hier.
Knolselderijsoep met witte boontjes en parmezaansneeuw
aantal 4 | hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, weekend | internationaal | vegetarisch
Dit recept is glutenvrij als je het zonder brood serveert.Begin 1 dag eerder met dit recept
Ingrediënten
- 150 g gedroogde witte boontjes, 8-12 uur geweekt in water
- 100 g boter
- 1 bol knoflook, teentjes losgehaald, ongepeld
- 1 liter melk
- 1 witte zoete ui, grof gesneden
- 500 g knolselderij of 1 heel kleine geschild, in blokjes
- 1 reep (bio)citroenschil
- 1 laurierblad
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje tijm
- 150 g Parmezaanse kaas
Instructies
- Giet de witte boontjes af en breng in ruim gezouten water aan de kook. Kook in ± 1 uur gaar. Giet af en laat uitlekken.
- Smelt intussen de boter op heel laag vuur in een steelpan. Voeg de knoflooktenen toe en laat op heel laag vuur zachtjes sudderen tot ze zacht en gaar zijn. Laat iets afkoelen en plop ze uit hun velletjes. Bewaar de boter.
- Breng de melk met 250 ml water aan de kook. Voeg de ui, knolselderij, citroenschil, laurier, rozemarijn en tijm en zout toe. Kook in 20-25 min. op laag vuur gaar. Schenk door een zeef. Doe de stukken knolselderij weer bij het kookvocht. Pureer tot een gladde soep en breng op smaak met zout. Voeg een scheutje water toe als de soep te dik is. Het moet een soort crème zijn, maar zeker niet te dun.
- Voeg de witte boontjes toe aan de soep. Verdeel de gekonfijte knoflookteentjes en de boter over de soep. Rasp met een fijne rasp de Parmezaan erboven, als een soort sneeuw. Lekker met witbrood.
Voedingswaarde
- calorieën: 646 kcal
- eiwit: 36 g
- vet: 35 g
- koolhydraten: 39 g
RECEPTEN MERIJN TOL, FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK, STYLING ANNEMIEKE PAARLBERG, FOODSTYLING OSCAR DE LINT
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Al even verrukkelijk: pittige pompoensoep met kokos