glutenvrij, vegetarisch
aantal |
bijgerecht, hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, kerst, najaar, weekend, winter |
nederlands |
glutenvrij, vegetarisch
bijgerecht, hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, kerst, najaar, weekend, winter |
nederlands |
glutenvrij, vegetarisch
Yvette van Boven kookt graag met fruit. Het liefst een bijzonder gerecht met fruit van het seizoen. Geen toetje of taart, maar juist iets hartigs! Want fruit en hartig is een topcombinatie.
Welke appel je lekker vindt, is voor iedereen verschillend. Bijt erin. Het eerste wat je ervaart, is de beet, het mondgevoel. Daarna komt de smaak: zuur of zoet. Pas als je erop kauwt, komt het aroma volledig tot z’n recht. Samen met knolselderij en misoroom komt jouw favoriete appel nog beter uit de verf!
Ingrediënten
- 1 knolselderij
- 100 g boter
- 1 bol knoflook
- 6 jeneverbessen
- 2 flinke appels
- 2 laurierblaadjes
- 150 ml droge witte wijn
- 1 el witte miso*
- 100 ml room handvol peterselie fijngehakt
- 75 g gerookte amandelen gehakt
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 200°C.
-
Leg twee grote vellen aluminiumfolie kruislings over elkaar. Smeer de knolselderij in met 50 g boter, bestrooi met peper en zout en leg met de bol knoflook ernaast in het midden van het kruis van folie. Vouw de folie goed dicht en pof de knol in 1 uur gaar. Hij is gaar als je er met een puntig mesje moeiteloos door heen kunt prikken. Haal de folie eraf en de knoflook en laat de knol nog in 15-20 min. rondom bruinen.
-
Laat de selderijknol iets afkoelen en snijd hem in dunne plakken. Leg de plakken op een schaal en houd ze onder folie warm in de nog warme oven. Of bewaar de afgekoelde plakken tot gebruik in de koelkast en warm ze afgedekt in de oven op, vlak voor het serveren.
-
Druk de zachte pulp uit de teentjes gepofte knoflook en zet opzij tot gebruik. Plet de jeneverbessen. Snijd de appels in vieren en haal de klokhuizen eruit. Verwarm de rest van de boter in een ondiepe pan en voeg de geplette jeneverbessen, appels en laurier toe. Maal zout en royaal peper erboven. Bak de appels mooi goudbruin op niet al te hoog vuur in een minuut of 10 keer ze af en toe. Giet dan de droge witte wijn erbij en breng aan de kook. Schep de appels eruit en roer 1 el miso en de gepofte knoflookpulp door de saus, breng aan de kook en giet de room erbij. Laat de saus iets inkoken.
-
Verdeel de appelparten over de voorgesneden knolselderij, giet de saus erover, bestrooi met veel verse peterselie en de gerookte amandelen.
Voedingswaarde
calorieën: 432kcal
eiwit: 8g
vet: 32g
koolhydraten: 21g
- of neem scherpe mosterd + 1 tl ketjap
RECEPT EN TEKST: YVETTE VAN BOVEN | FOTOGRAFIE: RECEPT ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: YVONNE JIMMINK.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!