aantal 4 |
voorgerecht |
doordeweeks, feestelijk, kerst |
|
Er gaat niets boven een dampende kom soep. De heerlijke aardse smaak van knolselderij gaat perfect in deze soep met kruidige chorizo en zoete karamelappel.
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 50 g boter
- 1 ui fijngesneden
- 1 prei alleen het wit, in ringetjes
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 2 laurierblaadjes
- 2-3 el tijmblaadjes fijngesneden
- 400 g witte of limabonen afgespoeld en uitgelekt
- 1 knolselderij geschild, in blokjes
- 750 ml kippenbouillon
- 1 granny smith-appel geschild, uitgeboord, in blokjes
- 10 g fijne kristalsuiker
- 1 chorizoworstje vers, in plakjes
- 200 ml slagroom
- 4 el peterselieblad fijngesneden, om te bestrooien
Instructies
- Verhit in een steelpan met dikke bodem 1 el van de olie met 20 g van de boter op laag vuur. Bak hierin de ui en prei al omscheppend in 3-4 min. glazig. Voeg de knoflook, laurier, tijm, bonen, knolselderij en bouillon toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep met de deksel schuin 15-20 min. trekken tot de selderij gaar is. Laat wat afkoelen.
- Verhit intussen de resterende 30 g boter in een koekenpan op hoog vuur. Schep de appelblokjes in de pan om met de suiker en laat ze karamelliseren. Schep op een bord en veeg de pan schoon.
- Verhit hierin de resterende olijfolie en bak de chorizo hierin in 2-3 min. knapperig. Schep met een schuimspaan op een vel keukenpapier om uit te lekken en bewaar de olie in de pan.
- Pureer de soep in gedeelten, schenk hem terug in de pan en voeg de room toe. Breng op smaak met zout en peper en laat op matig vuur doorwarmen.
- Garneer met de chorizo, appelblokjes en peterselie en sprenkel er wat chorizo-olie uit de pan over.
Voedingswaarde
Wijntip: de Tokara Chardonnay. Een witte wijn met een heerlijke geur van limoen en vers citroensap, naast tonen van brioche en bloesem.
Recepten: Valli Little. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: David Morgan. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!