Knolselderij-bonensoep met chorizo en karamelappel

Knolselderij-bonensoep met chorizo en karamelappel

aantal 4 | voorgerecht | doordeweeks, feestelijk, kerst | |
Er gaat niets boven een dampende kom soep. De heerlijke aardse smaak van knolselderij gaat perfect in deze soep met kruidige chorizo en zoete karamelappel.
Kooktijd30 minutes
Totale tijd30 minutes

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 50 g boter
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 prei alleen het wit, in ringetjes
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 2-3 el tijmblaadjes fijngesneden
  • 400 g witte of limabonen afgespoeld en uitgelekt
  • 1 knolselderij geschild, in blokjes
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 granny smith-appel geschild, uitgeboord, in blokjes
  • 10 g fijne kristalsuiker
  • 1 chorizoworstje vers, in plakjes
  • 200 ml slagroom
  • 4 el peterselieblad fijngesneden, om te bestrooien

Instructies

  • Verhit in een steelpan met dikke bodem 1 el van de olie met 20 g van de boter op laag vuur. Bak hierin de ui en prei al omscheppend in 3-4 min. glazig. Voeg de knoflook, laurier, tijm, bonen, knolselderij en bouillon toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep met de deksel schuin 15-20 min. trekken tot de selderij gaar is. Laat wat afkoelen.
  • Verhit intussen de resterende 30 g boter in een koekenpan op hoog vuur. Schep de appelblokjes in de pan om met de suiker en laat ze karamelliseren. Schep op een bord en veeg de pan schoon.
  • Verhit hierin de resterende olijfolie en bak de chorizo hierin in 2-3 min. knapperig. Schep met een schuimspaan op een vel keukenpapier om uit te lekken en bewaar de olie in de pan.
  • Pureer de soep in gedeelten, schenk hem terug in de pan en voeg de room toe. Breng op smaak met zout en peper en laat op matig vuur doorwarmen.
  • Garneer met de chorizo, appelblokjes en peterselie en sprenkel er wat chorizo-olie uit de pan over.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Wijntip: de Tokara Chardonnay. Een witte wijn met een heerlijke geur van limoen en vers citroensap, naast tonen van brioche en bloesem.
Recepten: Valli Little. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: David Morgan. Bewerking: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!