knapperige vijgenrolletjes met amandel, honing en limoen

knapperige vijgenrolletjes met amandel, honing en limoen
lactosevrij
aantal 4 |
dessert, nagerecht, zoet |
familietijd, feestdagen, feestelijk, vakantie, weekend |
mediterraan |
lactosevrij
In de zomer trekken we graag zuidwaarts. Op vakantie – en lang daarna – koken we lekker simpel & snel, maar we blijven wel graag in die ontspannen sfeer. Janneke’s mezze-menu zorgt daar precies voor en is een feestje om in het weekend te maken én te delen.

Deze vijgenrolletjes zijn het perfecte nagerecht waardoor je nog net even iets langer in mediterrane sferen blijft.

Zin in meer Mediterraan? Maak deze mini-mussakhan!

Kooktijd20 minutes
barbecue15 minutes
Totale tijd35 minutes

Ingrediënten

  • 100 g lichte basterdsuiker
  • sap van 1 limoen
  • 2 el honing
  • 175 g gedroogde vijgen
  • 65 g ongezouten amandelen
  • rasp van 1 biosinaasappel
  • 6 vellen filodeeg ± 10×22 cm (diepvries)
  • olijfolie
  • 3-4 verse vijgen
  • 1 takje munt
  • ook nodig: keukenmachine

Instructies

  • Breng voor de honing-limoensiroop in een steelpan de basterdsuiker met het limoensap en 100 ml water aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. trekken en tot siroopdikte inkoken. Roer de honing erdoor en laat de siroop afkoelen.
  • Snijd intussen de gedroogde vijgen in stukjes. Maal in de keukenmachine of hakbakje van de staafmixer de stukjes vijg met 50 g amandelen fijn. Voeg de sinaasappelrasp toe en een snufje zout.
  • Verwarm de oven voor tot 200°C.
 Leg de vellen filodeeg in de breedte voor je en halveer ze. Bestrijk één vel dun met olijfolie.
  • Verdeel van het vijgenmengsel in een dunne baan aan de onderkant van het deegvel. Rol het deeg één slag om het vijgenmengsel, vouw de zijkanten over de vulling en rol het deeg verder strak op. Leg het rolletje op de bakplaat met de naad naar beneden. Maak zo nog 11 rolletjes. Bestrijk ze rondom met olijfolie.
  • Maal ook de laatste 15 g amandelen in de schone keukenmachine of hakmolen fijn. Bestrooi de deegrolletjes ermee.
  • Bak de rolletjes in de voorverwarmde oven of barbecue in 10-15 min. goudbruin en krokant. Leg ze op een schaal en lepel er royaal honing-limoensiroop over. Garneer met partjes vijg en muntblaadjes.

Voedingswaarde

calorieën: 424kcal
eiwit: 7g
vet: 10g
koolhydraten: 74g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING: STUDIO PHILIPPI.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!