kleefkruidentaartje van Yvette van Boven

kleefkruidentaartje van Yvette van Boven
vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend |
nederlands |
vegetarisch
Yvette: 'Kleefkruid groeit vaak met bossen tegelijk, dus je hebt zo een hele berg bij elkaar. Het is een oersimpel recept, zoals zovele in mijn boek.' Nog een tip: gebruik jong kleefkruid, als de stengels wat ouder zijn worden ze draderig en dat is niet echt lekker.

Meer recepten uit het nieuwe kookboek van Yvette van Boven? We deelden eerder deze orecchiette met koolzaad.

Voorbereiding2 hours
Kooktijd30 minutes
oven1 hour
Totale tijd3 hours 30 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: 2 lage taartvormen van 14 cm Ø of 1 grote taartvorm van 24 cm Ø, liefst met losse bodem, steunvulling (keramische knikkers of ongekookte bonen of rijst)

Ingrediënten

  • 300 g bloem + extra
  • 150 g koude boter, in blokjes
  • evt. 1 eidooier
  • paar druppels ijskoud water, gemengd
  • met 1 el lichte azijn

vulling

  • 300 g jong kleefkruid
  • 200 ml slagroom
  • 4 eieren
  • 150 g geitenkaas, verkruimeld zeezout en lekker veel versgemalen
  • zwarte peper

Instructies

  • Meng in een kom de bloem met een snuf zeezout. Wrijf met koude handen of twee messen de boter erdoor, tot het eruitziet als grof zand. Dit kan ook in de keukenmachine op de pulseerstand. Voeg eventueel de eidooier toe en zoveel water met azijn tot het deeg net samenhangt. Dat is doorgaans erg weinig, wees dus zuinig. Het deeg hoeft er zeker niet perfect uit te zien, gewoon grof gemengd met spikkels boter erdoor. Kneed vooral niet te lang!
  • Pak het deeg in folie en laat het zeker 1 uur in de koelkast rusten. De rusttijd is belangrijk en zal het deeg straks beter uitrolbaar maken.
  • Laat het deeg 30 min. of iets langer op het aanrecht net onder kamertempe- ratuur komen om het makkelijk uit te rollen op een met bloem bestoven aanrecht. Verdeel het deeg in tweeën. Keer de deeglappen steeds tijdens het uitrollen, zodat ze mooi gelijk en rond worden. Bekleed de vormen ermee en snijd de randen netjes bij. Prik de bodems overal in met een vork. Zet de vormen 30 min. in de koelkast om ijskoud te worden, dan blijft hij tijdens het bakken beter in model.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een vel bakpapier in de taartvormen en vul op met steunvulling. Bak de bodems 20-25 min. Neem de steunvulling en het bakpapier weg en bak de bodems nog zeker 10-12 min. tot ze gaar en lichtbruin zijn gebakken. Dek zo nodig de randen af met aluminiumfolie als die te hard gaan.
  • Maak de vulling tijdens het voorbakken. Was het kleefkruid en dep het droog in een schone theedoek. Kies een paar plukjes uit voor boven op de taartjes en leg opzij. Snijd de rest grof en doe samen met de slagroom, eieren en geitenkaas in de beker van een blender. Maal een paar keer kort tot het redelijk glad is, maar geen shake. Breng goed op smaak met zout en peper, de smaak zal na het bakken minder worden.
  • Haal de voorgebakken bodems uit de oven en zet ze op een bakplaat. Als er gaatjes in het deeg zitten zal de vulling er straks misschien doorheen sijpelen en met een bakplaat eronder blijft je oven schoon.
  • Giet de vulling in de voorgebakken bodems, versier met een paar achter- gehouden mooie blaadjes en schuif de taartjes heel voorzichtig de oven in. Bak ze in ± 20 min. gaar of tot het midden van de taartjes net is gestold. Als de taartjes afkoelen, stijven ze verder op.
  • Laat de kleefkruidtaartjes nog wat afkoelen voor je ze aansnijdt, ik vind ze lauwwarm het lekkerst, dan proef je alles beter.

Voedingswaarde

calorieën: 875kcal
eiwit: 24g
vet: 62g
koolhydraten: 55g
auteur: delicious.
RECEPTEN, STYLING, BEREIDING YVETTE VAN BOVEN. FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!