Wat is er beter dan kaasfondue? Precies, kaasfondue uit Zwitserland! Gruyère, vacherin, wat appelcider: de Zwitsers weten wel hoe je een gezellig maal op tafel zet.
Ben jij gek op kaas? Vergeet dan niet het laatste nummer van delicious. in huis te halen. Deze staat helemaal in het thema van – juist ja – kaas. Daarnaast delen we heerlijk winterse seizoensgroenten en zoet met whisky. Bestel het nummer hier!
Kaasfondue uit Zwitserland
vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
feestelijk, winter |
|
Wat is er fijner dan een pan dampende gesmolten kaas waar iedereen aan tafel een vorkje brood in steekt? We geven je een klassieke Zwitserse fondue met appelcider!
Ingrediënten
- 500 g krieltjes in de schil
- 1 brood stevig oud bruin, in grove blokken gesneden
- 350 g bospaddenstoelen bijv. oesterzwammen, cantharellen en kastanjechampignons
- 2-3 olijfolie
- 5 tenen knoflook gehalveerd
- 4 takjes tijm blaadjes gerist
- 1 vacherin mont d’or
- 250 g gruyère geraspt
- 250 g vacherin Fribourgeois* geraspt
- 1½ el maïzena
- 300 ml appelcider
- ook nodig: spiritusbrander met spiritus en fonduepan voor kaas caquelon of vuurvaste aardenwerken pot
Instructies
- Voorbereiden: kan de ochtend van tevoren.
- Kook de krieltjes beetgaar. Leg het brood in een kleine ovenschaal. Borstel de paddenstoelen evt. schoon en leg ze ook in een ovenschaal. Zet alles afgedekt tot gebruik weg.
- Bereiden: kan 30 min. van tevoren.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Besprenkel brood en paddenstoelen met olijfolie en bestrooi met grove peper. Breng de paddenstoelen op smaak met de helft van de knoflook, peper, zout en tijm. Zet beide schalen 15 min. in de oven. Zet na 5 min. ook de vacherin mont d’or erbij in de oven.
- Wrijf met de snijkanten van de rest van de knoflook de wanden en bodem van de fonduepan in.
- Meng intussen de kaas met de maïzena en doe in de pan. Laat op laag vuur onder voortdurend roeren de kaas smelten. Voeg dan al roerend, beetje bij beetje, de cider toe en verwarm tot een glad geheel ontstaat.
- Ontsteek de spiritusbrander, zet de fonduepan erop en serveer met brood, paddenstoelen, krieltjes en gesmolten vacherin mont d’or. Lekker met witte wijn, cider of thee.
Voedingswaarde
* Vacherin Fribourgeois is steviger dan de Vacherin Mont d’Or en lijkt meer op Italiaanse Fontina.
Recepten en tekst: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Cyn Ferdinandus. Bewerking: Trudelies Schouten m.m.v. Zwitserland toerisme, Fribourg Region, Swiss International Air Lines, Yonina de Ruijter, Marleen Fassler
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: 7x kaasfondue recepten om je een échte Fransoos of Zwitser te wanen