de ultieme klassieke kaasplank – uit Van de plank

de ultieme klassieke kaasplank – uit Van de plank
Elize van Steen

Met haar nieuwe boek ‘Van de Plank’ laat Elize van Steen zien hoe je op een eenvoudige manier een indrukwekkende borrelplank maakt voor elke gelegenheid. Maak haar ultieme klassieke kaasplank! Het recept vind je hieronder.

Elize is een gepassioneerde foodie en ondernemer. Met haar cateringbedrijf Deli-zabeth heeft ze veel succes met het maken van grazing boards voor allerlei gelegenheden. Haar liefde voor goed eten en mooi opgemaakte planken heeft ze nu gebundeld in haar boek, waarmee ze iedereen wil inspireren om thuis iets bijzonders te maken.

Of je nu vrienden over de vloer hebt voor een filmavond of een romantische date plant, Elize geeft je volop inspiratie. Van een cheesy heart fondue voor twee tot een frisse zomerse plank om samen van te genieten. Met haar praktische tips en originele ideeën weet je altijd iets verrassends op tafel te zetten waar iedereen blij van wordt.

Naast de recepten deelt Elize ook handige adviezen voor tafelaankleding en drankjes die perfect passen bij je plank. Of je nu kiest voor een brunch met een bagelboard of een dessertplank vol seizoensfruit, met ‘Van de Plank’ zorg je voor een ontspannen sfeer en lekker eten, zonder al te veel gedoe. Bestel ‘m hier!

The ultimate classic cheese board

aantal 10 | borrelhap, Borrelhapje, kaasplank | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal |
Elize in haar kookboek Van de plank: 'Welke tijd van het jaar het ook is en voor wie je dit board ook maakt; een kaasplank kan eigenlijk altijd. Zorg altijd voor een fijne variatie in zachte, halfharde en harde kazen, in geiten-, schapen of koemelkkaas en in witschimmel-, roodflora- of blauwaderkaas.'
'Per board zou ik adviseren om altijd een samenstelling te maken van kazen uit zo’n drie tot vijf verschillende categorieën – zo heb je altijd voor ieder wat wils, maar wordt het niet zó veel dat de plank uit balans raakt.'
'Ik vind het altijd leuk om kazen uit één land te gebruiken; bijvoorbeeld een selectie van alleen Franse, Engelse, Italiaanse of Nederlandse kazen.'
Voorbereiding30 minutes
Totale tijd30 minutes

Kookgerei

  • houten plank 55 x 30 cm, schaaltjes, kaasmesjes

Ingrediënten

  • 150 g harde of halfharde kaas zoals Beaufort, Comté, oude brokkelkaas, cheddar, gruyère
  • 150 g geiten- of schapenkaas zoals Bouyguette, La Tur, Valencay, Tomme de chèvre
  • 150 g blauwaderkaas zoals blue stilton, gorgonzola, roquefort, Shropshire
  • 150 g witschimmelkaas zoals (truffel)brie, camembert, Brillat Savarin, Saint Marcelin
  • 150 g roodflorakaas zoals Epoisses, Fiore oudwijker, Mont d’Or, Reblochon, taleggio
  • 2-3 soorten jam en chutneys zoals membrillo, rode-uienmarmelade, honing, honingraat, vijgenjam, pruimenchutney, appelstroop
  • 1-3 soorten noten zoals (marcona-)amandelen, walnoten, macadamianoten, pistachenoten, pittige, geroosterde noten
  • 1-2 soorten cornichons olijven, Amsterdamse uien, zilveruitjes
  • 2-3 soorten crackers en brood zoals Pavesi crackers, Carr’s crackers, vijgencrackers, lingue met rozemarijn en zeezout, grissini, vijgenbrood met amandelen, baguette
  • 3 soorten vers fruit zoals druiven, vijgen, abrikozen, peren, kaki, bramen, frambozen, kersen
  • 1-3 soorten gedroogd fruit zoals muscat-druiven, abrikozen, (bloed)sinaasappel, dadels
  • 1-3 soorten groenten zoals bleekselderij (in staafjes), venkel (in plakjes), radicchio (bladeren), roodlof (bladeren)
  • 2-3 soorten garnering zoals salie, rozemarijn, laurier, tijm, eetbare bloemen

Instructies

  • Leg de kazen op verschillende plekken op de plank.
  • Verdeel de jam en chutney, noten, cornichons en olijven over de schaaltjes en zet tussen de kazen op de plank.
  • Verdeel de verschillende soorten crackers, brood en druiven over de plank.
  • Vul de plank op met het (verse) fruit, de groenten en de garnering.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Tips
→ Wanneer je kazen voor je plank kiest, let dan niet enkel op hoe hard of zacht de kaas is maar ook van wat voor soort melk ze zijn gemaakt – varieer met koe-, schapen- en geitenmelk.
→ Haal de kazen minimaal één uur van tevoren uit de koelkast, zodat ze op temperatuur kunnen komen. In de zomer gaat dit sneller.
→ Gebruik leuke prikkertjes voor je kaassoorten, zodat mensen weten wat er op de plank ligt en zorg voor een apart kaasmesje voor elke kaassoort.
→ Serveer met wijnen die aansluiten op de smaken op het board.
Recept: Elize van Steen
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: Kaasfondue uit Zwitserland: de klassieker! | delicious.magazine