aantal 10 | borrelhap, Borrelhapje, kaasplank | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal |
Elize in haar kookboek Van de plank: 'Welke tijd van het jaar het ook is en voor wie je dit board ook maakt; een kaasplank kan eigenlijk altijd. Zorg altijd voor een fijne variatie in zachte, halfharde en harde kazen, in geiten-, schapen of koemelkkaas en in witschimmel-, roodflora- of blauwaderkaas.''Per board zou ik adviseren om altijd een samenstelling te maken van kazen uit zo’n drie tot vijf verschillende categorieën – zo heb je altijd voor ieder wat wils, maar wordt het niet zó veel dat de plank uit balans raakt.''Ik vind het altijd leuk om kazen uit één land te gebruiken; bijvoorbeeld een selectie van alleen Franse, Engelse, Italiaanse of Nederlandse kazen.'
Voorbereiding:30 minuten
Totale tijd:30 minuten
Tips
→ Wanneer je kazen voor je plank kiest, let dan niet enkel op hoe hard of zacht de kaas is maar ook van wat voor soort melk ze zijn gemaakt – varieer met koe-, schapen- en geitenmelk.
→ Haal de kazen minimaal één uur van tevoren uit de koelkast, zodat ze op temperatuur kunnen komen. In de zomer gaat dit sneller.
→ Gebruik leuke prikkertjes voor je kaassoorten, zodat mensen weten wat er op de plank ligt en zorg voor een apart kaasmesje voor elke kaassoort.
→ Serveer met wijnen die aansluiten op de smaken op het board.
Recept: Elize van Steen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | the ultimate classic cheese board