Elize in haar kookboek Van de plank: 'Welke tijd van het jaar het ook is en voor wie je dit board ook maakt; een kaasplank kan eigenlijk altijd. Zorg altijd voor een fijne variatie in zachte, halfharde en harde kazen, in geiten-, schapen of koemelkkaas en in witschimmel-, roodflora- of blauwaderkaas.''Per board zou ik adviseren om altijd een samenstelling te maken van kazen uit zo’n drie tot vijf verschillende categorieën – zo heb je altijd voor ieder wat wils, maar wordt het niet zó veel dat de plank uit balans raakt.''Ik vind het altijd leuk om kazen uit één land te gebruiken; bijvoorbeeld een selectie van alleen Franse, Engelse, Italiaanse of Nederlandse kazen.'
Voorbereiding30 minutesminutes
Totale tijd30 minutesminutes
Kookgerei
houten plank 55 x 30 cm, schaaltjes, kaasmesjes
Ingrediënten
150gharde of halfharde kaaszoals Beaufort, Comté, oude brokkelkaas, cheddar, gruyère
150ggeiten- of schapenkaaszoals Bouyguette, La Tur, Valencay, Tomme de chèvre
150gblauwaderkaaszoals blue stilton, gorgonzola, roquefort, Shropshire
150gwitschimmelkaaszoals (truffel)brie, camembert, Brillat Savarin, Saint Marcelin
150groodflorakaaszoals Epoisses, Fiore oudwijker, Mont d’Or, Reblochon, taleggio
2-3soorten jam en chutneyszoals membrillo, rode-uienmarmelade, honing, honingraat, vijgenjam, pruimenchutney, appelstroop
2-3soorten crackers en broodzoals Pavesi crackers, Carr’s crackers, vijgencrackers, lingue met rozemarijn en zeezout, grissini, vijgenbrood met amandelen, baguette
Leg de kazen op verschillende plekken op de plank.
Verdeel de jam en chutney, noten, cornichons en olijven over de schaaltjes en zet tussen de kazen op de plank.
Verdeel de verschillende soorten crackers, brood en druiven over de plank.
Vul de plank op met het (verse) fruit, de groenten en de garnering.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Tips → Wanneer je kazen voor je plank kiest, let dan niet enkel op hoe hard of zacht de kaas is maar ook van wat voor soort melk ze zijn gemaakt – varieer met koe-, schapen- en geitenmelk. → Haal de kazen minimaal één uur van tevoren uit de koelkast, zodat ze op temperatuur kunnen komen. In de zomer gaat dit sneller. → Gebruik leuke prikkertjes voor je kaassoorten, zodat mensen weten wat er op de plank ligt en zorg voor een apart kaasmesje voor elke kaassoort. → Serveer met wijnen die aansluiten op de smaken op het board.Recept: Elize van Steen