aantal 4 |
nagerecht |
feestelijk, kerst |
|
Deze citroensoufflé is makkelijker te maken dan je zou denken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig (die je waarschijnlijk ook al in huis hebt).Lees hier hoe je de perfecte soufflé maakt.
kooktijd25 minutes minutes
Oven20 minutes minutes
totale tijd45 minutes minutes
ingrediënten
- 25 g boter
- 70 g kristalsuiker fijn + extra om te bestuiven
- 3 el bloem
- 1 el maïzena
- 250 ml melk
- 1 biocitroen rasp + 3 el sap
- 4 eieren op kamertemperatuur, gesplitst poedersuiker, voor het bestuiven
- ook nodig: 4 ramequins of soufflévormpjes, inhoud 250 ml
instructies
- Verwarm de oven voor op 200ºC. Schuif een bakplaat in de oven. Smelt wat van de boter in een steelpan en vet hiermee de vormpjes dun in. Bestuif ze licht met kristalsuiker. Verwarm in een steelpan op hoog vuur de rest van de boter tot zich schuim vormt, maar laat niet bruin worden. Voeg de bloem en maïzena toe.
- Roer 1 min. tot het mengsel begint te pruttelen. Neem van het vuur. Voeg onder voortdurend kloppen met een garde geleidelijk de helft van de melk toe, zodat je een glad mengsel krijgt. Klop de rest van de melk erdoor en klop het mengsel weer glad. Roer 4 el suiker erdoor.
- Verwarm op matig vuur onder voortdurend roeren in 3-4 min. tot het kookpunt en laat het mengsel binden. Neem van het vuur en roer het citroensap en de rasp erdoor. Klop de eierdooiers erdoor.
- Schep het mengsel in een grote kom. Klop in een andere, schone kom de eiwitten met een mixer tot stijve pieken. Klop geleidelijk de rest van de suiker erdoor, zodat je glanzend schuim krijgt.
- Schep eerst een kwart van dit eiwitschuim bij het citroenmengsel en spatel het vlug erdoor met een metalen lepel. Voeg dan in delen de rest van het eiwitschuim toe en spatel het luchtig erdoor, maar roer niet te lang.
- Schep het luchtige citroenmengsel in de ingevette, besuikerde vormpjes. Laat je vinger langs de rand glijden. Zet de bakjes op de voorverwarmde bakplaat. Bak de soufflés 20 min. tot ze net stevig en mooi uitgerezen zijn. Strooi er poedersuiker over en serveer direct.
auteur: delicious.
Recept en tekst: Michelle Southan. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Michelle Noerianto. Bereiding: John henseler. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!