kerstboom van peperkoek

kerstboom van peperkoek

aantal 1 | koek, koekje, zoet | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst | internationaal |

Staat jouw kerstboom al opgetuigd en wel? Je kunt het met deze kerstboom van peperkoek nog een keer doen! Een plaatje om te zien, en minstens zo smakelijk! Het maken van het deeg is niet meegerekend in de tijd.

Voorbereiding:40

Kooktijd:45

Opstijven:1

Totale tijd:2 25

Kookgerei

  • spuitzak met klein spuitmondje
  • ster- of sneeuwvlokvormige uitsteekvormpjes in verschillende formaten (bijv. 14½ cm, 14 cm, 11 cm, 7 cm, 4½ cm, 3½ cm en 1 stervormpje van 3 cm)

Ingrediënten

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet 4 grote bakplaten in en bekleed met bakpapier. Rol de peperkoek uit tot lappen van 3 mm dik en laat ze in de koelkast ± 30 min. opstijven.
  3. Steek met de uitsteekvormpjes koekjes uit: 3x met een vormpje van 14½ cm, 4x met een vormpje van 14 cm, 6x met een vormpje van 11 cm, 5x met een vormpje van 7 cm, 3x met een vormpje van 4½ cm, 2x met een vormpje van 4 cm en ten slotte 1 stervormig koekje van 3 cm. Rol deegresten tussentijds opnieuw uit om koekjes uit te steken. Als het deeg erg zacht is, kun je de uitgestoken koekjes ook even in de vriezer leggen voordat je ze losmaakt uit de deeglap.
  4. Leg de koekjes met 2 cm tussenruimte op de bakplaten en laat ze in ± 30 min. goed opstijven in de diepvries. Bak de koekjes in porties 12-15 min. tot ze licht kleuren. Wissel de bakplaten halverwege de baktijd van plaats in de oven als je meer platen tegelijk bakt.
  5. Laat ze iets afkoelen op de bakplaten, breng ze over op een rooster en laat helemaal afkoelen.
  6. Versier de koekjes met glazuur en kwast een paar koekjes helemaal in met zelfgemaakt glazuur. Wacht tot het glazuur hard is.
  7. Leg de grootste koekjes op een schaal en stapel hierop steeds kleinere koekjes; zet ze telkens vast met wat glazuur. Bestuif de boom met poedersuiker.

Voedingswaarde

  • calorieën: 116 kcal
  • eiwit: 2 g
  • vet: 3 g
  • koolhydraten: 21 g

RECEPTEN DELICIOUS.FOODTEAM
FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING KIRSTEN JENKINS

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: 72 food ornamenten om je kerstboom vol te hangen met eten