aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, najaar, voorjaar, weekend, winter, zomer |
australisch, internationaal |
Het is alles wat je wil én meer: een makkelijke maaltijd die barst van de smaak! Deze sappige karbonades maak je – of nouja, je oven doet het meeste werk – op een luie zondag of een doordeweekse thuiswerkdag. Dan dineer je ’s avonds als een keizer terwijl je zelf uitgerust aan tafel schuift. Het enige dat je nog hoeft te doen is genieten.
Ingrediënten
- 800 g krieltjes
- 450 g spruitjes, schoongemaakt
- 6 sjalotten, gehalveerd
- 60 ml extra vergine olijfolie (4 el)
- 3 el dijonmosterd
- 2 tl fijngesneden salie + 4 salieblaadjes
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 4 varkenskarbonades (à 250 g), bot schoongemaakt
- 8 dunne plakjes rauwe ham
- 250 ml kippenbouillon
- 80 ml droge appelcider (of volle witte wijn)
- 2 tl rodewijnazijn
appelsalsa
- 3 el extra vergine olijfolie
- 2 tl rodewijnazijn
- 1⁄2 tl dijonmosterd of meer naar smaak
- citroensap, naar smaak
- 2 granny smith-appels, in julienne-reepjes
- 1 sjalot, in dunne ringen
- 4 el bladpeterselie, in stukjes gescheurd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 240°C.
- Schep de krieltjes, spruitjes en sjalotten in een grote kom om met 3 el olie en wat zout en peper. Spreid uit op de bodem van een braadslee en bak in het midden van de oven in ± 35 min. gaar. Neem de spruitjes en sjalotten uit de braadslee als ze eerder gaar zijn dan de krieltjes.
- Meng intussen in een kom de mosterd met de fijngesneden salie en knoflook en kwast de karbonades hier dik mee in. Leg op elke karbonade een salieblaadje en omwikkel met 2 plakjes rauwe ham. Verhit de laatste eetlepel olie in een grote, ovenbestendige koekenpan met anti-aanbaklaag op matig vuur. Bak het vlees hierin in 2-3 min. per kant bruin, zo nodig in porties. Leg ze op een bakplaat.
- Schenk de bouillon, cider en azijn in de koekenpan en laat in 3-4 min. inkoken tot tweederde. Leg de karbonades weer in de pan, schenk de uitgelopen sappen erbij, zet bij de aardappels in de oven en bak 10-15 min. Klop intussen voor de appelsalsa vlak voor serveren de olie, azijn, mosterd, citroensap naar smaak en wat zout en peper door elkaar in een kom.
- Schep vlug de appeljulienne, sjalot en peterselie erdoor.
- Schep de karbonades en groenten in een schaal, sprenkel wat jus uit de pan erover en serveer met de appelsalsa.
Voedingswaarde
calorieën: 825kcal
eiwit: 53g
vet: 35g
koolhydraten: 66g
RECEPTEN, BEREIDING: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Nog zo’n easy maar royaal diner: makkelijke viscasserole.