aantal 6 |
hoofdgerecht |
familietijd, kerst, najaar, weekend |
mediterraans |
Valli Little haalt alles uit de kast om met kerst een Brits menu op tafel te toveren. Ze laat zich hiervoor inspireren door kerst uit haar jeugd. Zo ook deze kalkoenrollade; gevuld met salie, cranberry en peterselie.
Ingrediënten
- 1 sinaasappel sap
- 1 kaneelstokje
- 125 ml ahornsiroop
- 2 kg kalkoenborstfilet bestel bij de poelier
- 50 g boter gesmolten
- 250 ml witte wijn
- 300 ml gevogeltefond
- 1 el bloem
- waterkers takjes, voor serveren, evt mostarda di frutta*
- vulling
- 100 g boter in stukjes
- 1 ui fijngesneden
- 25 g peterselieblaadjes platte, fijngesneden
- 10 salieblaadjes fijngesneden + extra in olie gefrituurde salieblaadjes, voor garneren
- 175 g broodkruim vers
- 100 g cranberry’s gedroogde
- 1 el bloem
- ook nodig: bakpapier
- keukentouw
- aluminiumfolie
Instructies
- (1 dag van tevoren) Verwarm de oven voor op 190 ºC. Smelt voor de vulling de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui, al roerend, 2-3 min. tot hij zacht is. Meng de overige ingrediënten voor de vulling erdoor. Breng goed op smaak met zout en peper en zet weg om af te koelen.
- (1 dag van tevoren) Doe het sinaasappelsap, het kaneelstokje en de ahornsiroop in een kleine pan op middelhoog vuur. Breng zachtjes aan de kook, en laat 10 min. inkoken tot het tot de helft is gereduceerd. Zet weg.
- (1 dag van tevoren) Snijd de kalkoen horizontaal in (maar niet door!) en klap de filet open als een boek. Klop met een deegroller de kalkoenborstfilet tussen 2 vellen bakpapier, tot een dikte van 2 cm. Bestrooi met zout en peper. Leg de vulling langs de rand van een van de lange kanten van de filet. Rol de filet dan op tot een lange rollade. Bind de rollade over de hele lengte, om de 5 cm, samen met keukentouw.
- (2 uur van tevoren) Verwarm de oven voor op 190°C. Bestrijk de rollade met de gesmolten boter en bestrooi met zout en peper. Leg de kalkoenrollade in een braadslede (of vuurbestendige) ovenschaal en dek af met aluminium folie. Braad de kalkoenrollade 1 uur in de voorverwarmde oven, bestrijk het vlees om de 15 min. met het sinaasappel-ahornsiroopmengsel. Verwijder het folie en braad nog 20 min. of tot het vlees mooi bruin is en gaar. Neem de kalkoenrollade uit de braadslee en laat hem, losjes afgedekt met aluminium folie, 10 min. rusten. Kook intussen de wijn en de bouillon in tot de helft.
- (begin vlak voor het opdienen) Zet de braadslee met het braadvocht op middelhoog vuur, voeg de bloem toe en bak deze al roerend 1-2 min. goudbruin. Roer er het wijn-bouillonmengsel door en kook nog 3-4 min. of tot de jus iets is gebonden. Schenk de jus door een zeef in een kan. Snijd de kalkoenrollade in plakken en serveer met de gefrituurde salieblaadjes, waterkers, mostarda di frutta en jus.
Voedingswaarde
* Mostarda di frutta zijn vruchten die gekonfijt zijn in met mosterd op smaak gebrachte siroop. Te koop bij (Italiaanse) delicatessenzaken of online.
Geef evt. als alternatief tuttifrutti bij de rollade. Wijntip
Wit, volfris: Duitse en Franse riesling en grauburgunder/pinot gris, middelzware viognier.
Rood, soepel, fruitig: pinot noir en merlot uit Chili en Nieuw-Zeeland. Recepten: Valli Little. Fotografie: Jeremy Simons. Styling David Morgan. Bewerking: Dosia Brewer.
Geef evt. als alternatief tuttifrutti bij de rollade. Wijntip
Wit, volfris: Duitse en Franse riesling en grauburgunder/pinot gris, middelzware viognier.
Rood, soepel, fruitig: pinot noir en merlot uit Chili en Nieuw-Zeeland. Recepten: Valli Little. Fotografie: Jeremy Simons. Styling David Morgan. Bewerking: Dosia Brewer.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!