vegetarisch
aantal |
nagerecht |
kerst |
|
Niet zo’n zoetekauw? Sluit het kerstdiner af met een hartige kaastaart van brillat savarin. Garneer met abrikozen, walnoten, peer en stroperige oude balsamico. Ook lekker op een kaasplankje: dit prachtige perentaartje met notenhoning!
Ingrediënten
- 8 g Australische abrikozen gedroogd
- 50 g walnoten gepeld
- 1 el balsamico-azijn liefst oud
- 3 el dadelstroop*
- 1 Brillat Savarin à 200-500 g**
- ½-1 Doyenne de comis peer goed rijp, geschild, in blokjes van ½ cm
- vijgen- of notenbrood in dunne sneetjes, voor erbij
Instructies
voorbereiden (kan ½ dag van tevoren)
- Breng een bodem water in een steelpan aan de kook. Voeg de abrikozen toe, draai het vuur uit en laat ze 15 min. wellen in het hete water. Rooster intussen de walnoten in een droge koekenpan goudbruin en krokant. Laat afkoelen op een bord. Roer de balsamico azijn en dadelstroop door elkaar. Halveer de abrikozen, doe ze in een kommetje en dek het af.
- Snijd de kaas overlangs door midden. Wikkel hem terug in de verpakking en laat op een koele plaats op kamertemperatuur komen.
bereiden
- Leg de onderste helft van de kaas op een mooi bord en verdeel de peer erover. Schep de helft van de stroperige balsamico erover. Leg de bovenkant van de kaas op de peer. Schep de abrikozen en noten door elkaar en verdeel over de kaas. Sprenkel er nog wat stroperige balsamico over en geef de rest erbij. Snijd de kaas aan tafel in puntjes. Serveer met brood.
Voedingswaarde
* Te koop bij Middenoosterse en Marokkaanse winkels. Vervang het evt. door ahornsiroop (delicatessewinkel). ** Savarin is er in verschillende maten, kijk welke je kiest afhankelijk van het aantal personen.
Recepten: Yolanda van der Jagt. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings. Wijntips: Ellen Dekkers. Productie: Ellen van Mol
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!