Zoete, luchtige Italiaanse bomboloni, gevuld met een verrassende gembervulling die heerlijk pittig en warm is. Deze donuts zijn een perfecte combinatie van klassiek Italiaans gebak met een Aziatische twist.
Of het nu de vulling is van een bomboloni of een citroen-yoghurtcake met stemgember en verveine: gember is de bom! Daarom staat het maart-nummer van delicious. vol frisse gemberrecepten. Shop ‘m hier: Shop het nummer hier.
Italiaanse bomboloni met gember-roomvulling
aantal 12 |
zoet |
feestdagen, feestelijk, weekend |
italiaans |
Onweerstaanbare klassieker: Italiaanse donuts met gemberroom & gembersuiker on top. Trek er een ontspannen zondag voor uit en je wordt beloond met nog warme, pompeuze bomboloni's. Als dat geen feestje wordt?!
Kookgerei
- ook nodig: spuitzak met gladde of stervormige spuitmond van 1½ cm Ø
Ingrediënten
- 1 zakje gedroogde gist (7 g)
- 165 ml lauwwarme melk
- 275 g fijne kristalsuiker
- 400 g bloem
- 2 eieren
- 100 g boter, in blokjes
- 2 tl gemberpoeder
- ruim olie, om in te frituren
praliné met rice krispies
- 100 g fijne kristalsuiker
- 7 g rice krispies of gepofte rijst
gember-roomvulling
- 250 g crème fraîche
- 250 g dikke vanillevla
- 40 g stemgember, fijngesneden
Instructies
- Roer de gist met de melk en 1 el van de suiker in een maatbeker door elkaar. Laat afgedekt 10 min. rusten op een warme plek tot het schuimig is. Doe de bloem in een ruime kom. Voeg het gistmengsel, 3 el van de suiker, de eieren en ¼ tl zout toe. Kneed 2 min. tot een samenhangend deeg. Kneed de boter blokje voor blokje erdoor tot je een glad deeg krijgt.
- Kneed nog 2-3 min. tot een zacht deeg. Laat in een licht ingevette kom op een warme plek afgedekt ± 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Bekleed intussen een bakplaat met aluminiumfolie.
- Doe voor de praliné de 100 g fijne kristalsuiker in een grote koekenpan en laat op matig tot hoog vuur smelten, onder af en toe schudden, tot de suiker na 6-7 min. goudbruin karamelliseert.
- Neem van het vuur, voeg de rice krispies toe en schud de pan om ze door de karamel te mengen. Schenk uit op de bakplaat en laat in 30 min. uitharden.
- Breek de harde karamel in stukjes en hak die in een keukenmachine tot fijne kruimels. Bewaar tot gebruik in een luchtdicht afsluitbare trommel. Klop de crème fraîche voor de gemberroomvulling tot stijve pieken. Voeg de vla toe en klop tot een dik en stevig mengsel.
- Spatel de fijngesneden stemgember erdoor en doe over in de spuitzak. Leg tot gebruik in de koelkast. Verdeel het deeg in 12 porties en draai ze tot balletjes. Leg ze op een ingevette bakplaat en laat afgedekt 20 min. narijzen.
- Meng in een grote kom de resterende fijne kristalsuiker (± 220 g) met het gemberpoeder. Verhit de frituurolie in de (frituur)pan tot 170°C (een blokje brood kleur hierin in 60 sec. goudbruin). Frituur de bomboloni met enkele tegelijk bruin in 3-4 min. en keer ze halverwege. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat even uitlekken op keukenpapier.
- Schep de warme bomboloni om met de gembersuiker. Steek de spuitmond van de spuitzak er aan de zijkant in en spuit er wat roomvulling in. Strooi wat praline over de roomvulling en serveer warm.
Voedingswaarde
calorieën: 521kcal
eiwit: 7g
vet: 27g
koolhydraten: 62g
RECEPTEN, BEREIDING KIRSTEN JENKINS, FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!