honing fermenteren: het recept om het zelf te doen

honing fermenteren: het recept om het zelf te doen
Recipes: Sharon Flynn Photography: Jeremy Simons
glutenvrij / lactosevrij, vegetarisch
aantal 300 | | weekend | | glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch
Roer gefermenteerde honing als limonadesiroop door water of sprenkel over yoghurt, pap, haloumi, zachte blauwe of droge harde kaas. Lekker fruit voor in de honing: nectarines, perziken, bramen, granaatappelpitjes en kaki. Liever hartig? Laat dan groene chili-peper en gember (samen of apart) in de honing fermenteren. In honing gefermenteerde knoflook en nigellazaad zijn heerlijk in zoete marinade of over wortels met boter, noedels, dumplings, rijst of wokgerechten.
Voorbereiding5 minutes
wachten4 days
Totale tijd4 days 5 minutes

Kookgerei

  • een gesteriliseerde pot* van 300 ml inhoud

Ingrediënten

gefermenteerde honing met fruit

  • een paar partjes fruit bijv. nectarines, perziken, kaki of 6 hele bramen of 2-3 el granaatappelpitjes

gefermenteerde honing met knoflook

  • ± 10 tenen knoflook gepeld
  • 1 el nigellazaad

gefermenteerde honing met gember

  • 10 cm verse gember in plakjes en/of
  • 4-5 groene chilipepers in de lengte, doormidden gesneden

Voor allemaal

  • ± 200 ml rauwe honing

Instructies

  • Snijd eventuele beurse plekjes weg, snijd de rest van het fruit in stukken en doe die in de pot. Schenk de honing over het fruit, sluit af en schud goed. Laat de pot een paar dagen tot een week staan op het aanrecht. Zet de pot elke avond ondersteboven op zijn deksel en zet hem de volgende dag weer rechtop. De honing zal langzaam fermenteren en prik krijgen.
  • LET OP: draai de pot een keer per dag een beetje open zodat opgebouwd koolzuurgas kan ontsnappen. Anders kan de pot barsten!

Voedingswaarde

calorieën: 217kcal
koolhydraten: 54g
auteur: delicious.
* Zie deliciousmagazine.nl/steriliseren
voor het steriliseren van flessen & potten.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: frisdrank fermenteren: zo maak je zelfgemaakte bubbels