aantal 300 |
bijgerecht |
weekend |
|
Alles smaakt beter als je het zelf maakt! Ook deze homemade mayo uit het kookboek Sauzen en Smaakmakers van Caroline Dafgard Widnersson. Van klassieke mayonaise tot truffelmayonaise en van gembermayonaise tot koriandermayonaise. Wij delen vijf recepten uit het boek.
Ingrediënten
klassieke mayonaise
- 2 eidooiers
- 1 el dijonmosterd
- 400 ml arachide-olie*
- 1-1½ el wittewijnazijn
sojamayonaise
- 1 x recept klassieke mayonaise zie recept hierboven
- 1 el sojasaus licht
gembermayonaise
- 1 x recept klassieke mayonaise zie recept hierboven
- 5 cm gemberwortel fijngeraspt of het sap gemaakt van gemberwortel
koriandermayonaise
- 1 x recept klassieke mayonaise zie recept hierboven
- 6-7 el koriander gehakt
truffelmayonaise
- 1 x recept klassieke mayonaise zie recept hierboven
- 1 el truffeltapenade
Instructies
klassieke mayonaise
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Klop de eidooiers en dijonmosterd in een kom door elkaar. Voeg de olie in een dun straaltje toe terwijl je blijft kloppen. Ga door tot er een dikke mayonaise ontstaat. Klop de gewenste hoeveelheid azijn erdoor en breng op smaak met zout.
- De mayonaise blijft in de koelkast tot 1 maand goed.
sojamayonaise
- Klop de sojasaus door de mayonaise. De sojamayonaise blijft in de koelkast tot 2 weken goed.
gembermayonaise
- ‘Doe de gemberwortel in een sapcentrifuge en gebruik het sap om de mayonaise smaak te geven, dan krijgt de mayo meer pit en frisheid. Probeer ook eens hetzelfde met mierikswortel.’
- Roer de gember door de mayonaise. De gembermayonaise blijft in de koelkast tot 2 weken goed.
koriandermayonaise
- Meng in het bakje van de staafmixer ± 100 ml van de mayonaise met de koriander. Meng deze daarna met de rest van de mayonaise.
- De mayonaise blijft in de koelkast tot 2 weken goed.
truffelmayonaise
- Roer de truffeltapenade door de mayonaise.
- De truffelmayonaise blijft in de koelkast tot 2 weken goed.
Voedingswaarde
* Het originele recept gaat uit van koolzaadolie. Olie met een specifieke smaak, die wij tijdens het testen te sterk vonden. Als je dat wel lekker vindt, neem dan bijvoorbeeld 1 deel koolzaadolie op 2 delen arachide-olie.
‘Er gebeurt iets magisch als je sojasaus met vet mengt. De sojamayonaise is heerlijk bij alle soorten rauwe vis, maar ook bij garnalen. Probeer sojamayonaise in plaats van gewone mayo op een broodje garnalen.’
In Sauzen en Smaakmakers van Caroline Dafgard Widnersson Widnersson vind je 99 recepten om bijvoorbeeld zelf mosterd, hoisin, ketchup, oestersaus, furikake, currypasta en as van prei te maken.
Recepten: caroline Dafgard Widnersson. Fotografie: Matilda Lindeblad. Bewerking: Bas Robben
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!