hertenbiefstuk met bessensaus, gepofte biet en mierikswortelcrème

hertenbiefstuk met bessensaus, gepofte biet en mierikswortelcrème

Hertenbiefstuk met bessensaus, gepofte biet en mierikswortelcrème is een echt feestelijk hoofdgerecht dat perfect past bij de kerstdagen. Het is een gerecht waar je even de tijd voor neemt, maar zodra het op tafel staat proef je direct dat het de moeite meer dan waard is.

Zo maak je de perfecte hertenbiefstuk

Hertenbiefstuk bak je op hoge temperatuur en vooral kort. Haal het vlees op tijd uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen en dep het goed droog voordat je het insmeert met (in dit geval) het jeneverbessenmengsel. Na het bakken kun je de biefstukjes even laten rusten onder een vel folie. Zo verdeelt het vleesvocht zich weer mooi en blijft de hertenbiefstuk extra sappig en mals.

Hertenbiefstuk met bessensaus, gepofte biet en mierikswortelcrème

aantal 4 | hoofdgerecht | kerst | |

Kook weer eens met een Hollandse twist en zet puree op tafel. Natuurlijk wel in een culinaire variant, bijvoorbeeld in de vorm van mierikswortelcrème. Heerlijk met hertenbiefstuk, bessensaus en biet.

Voorbereiding:30

Kooktijd:2

intrekken30

Ingrediënten

  • 8 bietjes*
  • 4 jeneverbessen, geplet
  • 4 x 100 g hertenbiefstuk
  • 6 sjalotten, gepeld
  • 250 ml wildfond
  • 2 el rode wijn
  • 250 g blauwe bessen
  • 1 takje rozemarijn
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 el mierikswortelpuree (potje)

voorraad

  • olie of boter
  • 50 g koude boter
  • + 1 el extra

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Wikkel de bietjes in aluminiumfolie en pof ze in ruim 1 uur (afhankelijk van de grootte) in de oven gaar. Wrijf de jeneverbessen in de vijzel fijn en meng met wat zout en peper. Bestrooi de hertenbiefstuk met het jeneverbesmengsel en laat 20 min.-1 uur intrekken.
  2. Bak de sjalotten in 1 el boter zachtjes goudbruin in 10 min., voeg de wildfond, rode wijn, blauwe bessen en rozemarijn toe en breng aan de kook. Laat op laagvuur ± 15 min. inkoken. Breng op smaak met zout en peper. Haal de rozemarijn eruit. Klop de koude boterblokjes erdoor en houd de saus warm onder aluminium-folie.
  3. Meng de crème fraiche met de mierikswortelpuree, peper en zout. Verhit wat olie of boter en bak de hertenbiefstukjes rosé in 3-5 min. per kant.
  4. Pel de bietjes en snijd ze open. Schep op elke biet een flinke dot mierikscrème fraîche en serveer met de hertenbiefstuk en wat saus. Geef de rest van de saus erbij. Lekker met bijv. romige aardappel-knolselderijpuree.

Voedingswaarde

  • calorieën: 601 kcal
  • eiwit: 31 g
  • vet: 37 g
  • koolhydraten: 30 g

* In het najaar kun je bij sommige supermarkten, met name de biologische gekleurde bietjes – gele, roze, rode, oranje – kopen. Je kunt de bietjes de avond ervoor al poffen. Wil je snel klaar zijn? Neem dan gaargekookte bietjes uit de supermarkt.

Recepten: redactie delicious., Fotografie: Erik van Lokven, Styling: Cyn Ferdinandus, Bereiding: Yvonne Jimmink 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ook lekker: picanha met sauternes-saffraansaus en knolselderij.