nr.1 foodmagazine

hert bourguignon met spruitjespuree

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
hert bourguignon met spruitjespuree
aantal 4 | hoofdgerecht | familietijd, feestelijk, herfst, kerst, sinterklaas, winter | nederlands |
Ook zo gek op wild en spruitjes? Speciaal voor delicious. maakte Janneke Philippi deze hert bourguignon met spruitjespuree. Een heerlijk winters stoofgerecht dat niet misstaat tijdens een feestelijke avond zoals Sinterklaas of kerst.
Tip: maak je het gerecht tijdens Sint en eten de kinderen ook mee? Vervang eventueel het hertenstoofvlees door sukade en voeg 2 tl speculaaskruiden toe.
kooktijd20 minuten
wachttijd3 uur 25 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: spuitzak met kartelmond (1-11⁄2 cm Ø), 4 ovenbestendige kommen

ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 250 g kleine kastanjechampignons
  • 2 el olijfolie
  • 800 g hertenstoofvlees in blokjes
  • 125 g gerookte spekblokjes
  • 3 blaadjes laurier
  • 140 g tomatenpuree 1 groot blik
  • 2 el bloem
  • 300 ml rode wijn
  • 400 ml wildfond
  • 600 g kruimige aardappels
  • 400 g spruiten
  • 75 ml melk
  • 50 g boter

instructies

  • Snijd de ui en de knoflook fijn. Veeg de champignons schoon. Verhit de olijfolie in een braadpan. Bak het vlees in 5 min. rondom bruin aan. Schep het uit de pan.
  • Bak in het bakvet het spek met de ui, knoflook en laurier 4 min. Voeg de champignons toe en bak ze 2 min. mee. Schep de tomatenpuree en bloem erdoor en bak nog 1 min.
  • Doe het vlees terug in de pan. Schenk de wijn en fond langs de rand in de pan. Breng tegen de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt 2-3 uur.
  • Schil alvast de aardappels en snijd ze in stukken. Maak de spruitjes schoon. Kook de aardappels en spruitjes in water met zout gaar in 20 min. Giet af en stamp met de melk en boter zo fijn mogelijk zodat-ie makkelijk door de spuitmond gaat. Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de puree in ± 30 min. helemaal afkoelen. Schep de puree in de spuitzak. Neem na ± 11⁄2 uur de deksel van de pan zodat het stoofvocht tot de gewenste dikte kan inkoken. Breng op smaak met peper en houd op laag vuur warm.
  • Verwarm de oven voor op 180oC.
  • Spuit een krans spruitenpuree in de ovenbestendige kommen. Bak de puree in de oven in 20-25 min. goudbruin.
  • Schep de hertenbourguignon in de pureekransen en serveer meteen.
Voedingswaarde:
calorieën: 872kcal
|
eiwit: 61g
|
vet: 45g
|
koolhydraten: 48g
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
hert bourguignon met spruitjespuree
Janneke Philippi / Studio Philippi