hele kip uit de oven met verjus, druiven, walnoten en dragon

hele kip uit de oven met verjus, druiven, walnoten en dragon

Indruk maken in het weekend of tijdens de feestdagen? Met deze hele kip uit de oven scoor je zeker punten.

Eigenlijk heeft een hele gebraden kip van zichzelf al heel veel smaak. Maar je maakt ‘m extra feestelijk en rijk als je hem in de oven schuift met zoete druiven, walnoten en verse kruiden.

Bekijk ook: aardappelrecepten die je prima vóór de feestdagen kunt maken

Hele kip uit de oven met verjus, druiven, walnoten en dragon

aantal 4 | hoofdgerecht | feestdagen, kerst, weekend | |
Kip met druiven en walnoten is een feestcombi die weinig inspanning vraagt.
Voorbereiding1 hour
Kooktijd15 minutes
oventijd + rusten1 hour 15 minutes
Totale tijd2 hours 30 minutes

Ingrediënten

  • 1 hele kip à 1,6 kg, gevlinderd (vraag je poelier)
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3 el tijmblaadjes
  • 100 ml verjus of witte balsamicoazijn, online of bij de delicatessenwinkel
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 300 g pitloze groene druiven, in 3 trosjes
  • 50 g walnoten, geroosterd + extra om erover te strooien
  • 5 el dragonblaadjes + extra voor erover
  • 1 kleine radicchio, blaadjes losgemaakt

Instructies

  • Leg de gevlinderde kip in een diepe, met bakpapier beklede bakplaat. Wrijf rondom in met de knoflook, tijm, de helft van de verjus of witte balsamico en wat zout en peper. Zet de kip afgedekt 1 uur in de koelkast en keer hem tussentijds een paar keer.
  • Verwarm de oven voor op 230℃.
  • Zorg dat de kip met het vel omhoog ligt, besprenkel met de 4 el olijfolie en bestrooi met zout en peper. Braad de kip ± 30 min. in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 190oC. Voeg de druiven, walnoten en de rest van de verjus of balsamico toe en bedruip de kip met de jus. Braad de kip nogmaals ± 25 tot 30 min. tot hij gaar is en een goudbruin en krokant vel heeft.
  • Haal de bakplaat uit de oven en bestrooi de kip met de 5 el dragon. Laat losjes afgedekt met aluminiumfolie ± 15 min. rusten. Verdeel de radicchio, extra dragon en de walnoten erover. Snijd de kip in stukken of plakjes.

Voedingswaarde

calorieën: 1081kcal
eiwit: 103g
vet: 63g
koolhydraten: 23g
auteur: delicious.
RECEPT, BEREIDING: MIKE MCENEARNEY | FOTOGRAFIE: ALAN JENSEN | STYLING: JUSTINE POOLE
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!