Heldere tomatensoep

Heldere tomatensoep
veganistisch
aantal 4 | voorgerecht | feestelijk, kerst | frans | lactosevrij
Zintuigen kunnen je bedriegen… je ruikt en proeft tomatensoep, maar wat je in je bord ziet, is helemaal helder. Deze heldere tomatensoep – consommée is de chique naam – kun je heel makkelijk 1 dag van tevoren maken en later langzaam verwarmen. De soep is vegan, maar ook heel lekker met in elk bord een kort gegrilde coquille.
In Japan zijn ze ook meesters in het maken van lichte, heldere soep met groenten. Probeer deze ook eens!
Voorbereiding4 hours
Kooktijd20 minutes

Ingrediënten

  • 2 kilo heel rijpe tomaten* in stukjes
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 4 takjes dille + extra voor garnering
  • 3 el witte wijn, droge
  • 2 stengels bleekselderij in dunne boogjes
  • 2 oertomaten in verschillende kleuren* en in heel dunne plakjes
  • 1 el olijfolie + extra om te besprenkelen
  • 6 olijven, bijv. taggiasche of kalamata, zonder pit, in plakjes
  • notenbrood flinterdun gesneden, geroosterd, voor erbij

Instructies

  • Doe blokjes tomaat met de ui, de helft van de knoflook, de helft van de dille, 2 el wijn en de bleekselderij in een kom en laat ze ± 1 uur marineren. Hak het tomatenmengsel in de keukenmachine nog wat kleiner met behulp van de pulseknop. Leg de theedoek in een zeef, zet boven een kom en schep het tomatenmengsel erin. Laat afgedekt in de koelkast ± 3 uur uitlekken. Het vocht dat eruit komt is helder. Breng de consommée goed op smaak met peper en zout.
  • Meng intussen de oertomaatplakjes met de rest van de knoflook en rest van de wijn, de dille, 1 el olijfolie en peper en zout. Laat ± 2 uur op kamertemperatuur intrekken. Verwarm de heldere soep op laag vuur. Laat de tomaatplakjes uitlekken – het uitlekvocht is ook heerlijk door de consommée – en verdeel met de olijven over voorverwarmde soepborden. Schenk de hete soep erop. Versier met wat extra dille en bedruppel met olijfolie. Geef het notenbrood erbij.
  • * Kun je geen oertomaten kopen, gebruik dan de lekkerste rijpe tomaten die je kunt vinden. Tasty tom bijv. heeft ook in winter nog veel smaak, omdat ze aan de tros gerijpt zijn. Als de consommée nog een lichte kleur heeft, filter hem dan nog een keer door een koffiefilter, reken daar nog zeker 1-1½ uur voor. Bak de pulp die je overhoudt in olijfolie met wat ui, knoflook en tomatenpuree zachtjes, giet er genoeg bouillon op, zodat het een lekkere saus wordt en vries in voor later.

Voedingswaarde

calorieën: 275kcal
eiwit: 8g
vet: 13g
koolhydraten: 25g
auteur: delicious.
recept: Dosia Brewer fotografie Jeroen van der Spek styling Esther de Munnik, Yvonne Nortier bereiding Jacqueline Pietrowski
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

[/membership]