Deze hartige soesjes krijg je in Frankrijk meestal zonder vulling. Speciaal voor kerst vult Rutger ze met romige roquefort en rode-uiencompote.
Meer inspiratie voor de feestdagen? Bestel de kerst-nummers van delicious.! Lees er hier alles over.
Hartige soesjes: gougères met romige roquefort & rode-uiencompote
vegetarisch
aantal 15 |
borrelhap, Borrelhapje |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
frans |
vegetarisch
Deze soesjes kun je 1-2 dagen eerder bakken en in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook 2-3 maanden invriezen. In beide gevallen is het lekker om de soesjes nog kort op te piepen in de oven, zodat ze weer knapperig zijn. De uiencompote kun je enkele dagen eerder maken en in de koelkast bewaren. Het roquefortmengsel maak je het best een dag eerder of op de dag zelf. Bewaar in een spuitzak, zo kun je het direct gebruiken. Met dit recept maak je iets meer rode-uiencompote dan je nodig hebt voor de gougères, serveer de rest bij een kaasplankje, op een sandwich of bij vlees.
Kookgerei
- 2 spuitzakken met glad spuitmondje van 1-1½ cm
- keukenmachine
Ingrediënten
- 50 ml melk
- 35 g boter
- 65 g bloem
- 2 eieren
- 60 g comté, geraspt
- 2-3 tl witte en/of zwarte sesamzaadjes
rode-uiencompote
- 2 el olijfolie
- 3-4 rode uien, in halve ringen
- 100 ml ruby port
- 2 el rietsuiker
- 2 el rodewijnazijn
romige roquefort
- 150 g roquefort
- 150 g naturel roomkaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verhit voor de uiencompote de olijfolie in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de uiringen en wat peper en zout toe en laat de uien op laag vuur 10-15 min. garen. Voeg de port, rietsuiker en rodewijnazijn toe en laat alles 30-45 min. zachtjes sudderen, tot het meeste vocht is verdampt. Roer tussendoor regelmatig. Laat de compote helemaal afkoelen voordat je ‘m gebruikt.
- Doe intussen 50 ml water, de melk, boter en ¼ tl zout in een pan en breng dit al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg in één keer alle bloem toe. Roer het mengsel direct door en zet de pan terug op middel- hoog vuur. Blijf 1 min. goed roeren. Het deeg zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. Geen zorgen, dat hoort!
- Doe het deeg dan in een kom en laat het een paar min. afkoelen. Roer de eieren er een voor een door en meng als laatste de geraspte comté en wat versgemalen peper door het deeg.
- Doe het soezendeeg in de spuitzak en spuit bolletjes van zo’n 3½-4 cm op de bakplaat. Druk eventuele opstaande puntjes van het deeg met een natte vinger plat. Bestrooi de soesjes met de sesamzaadjes. Bak ze in 22-27 min. goudbruin en gaar.
- Mix de roquefort en roomkaas in de keukenmachine met messen tot glad en romig. Breng op smaak met peper en schep het mengsel in de spuitzak.
- Snijd de soesjes horizontaal door. Spuit een bolletje van de roquefortvulling op de onderste helft van de soes, schep daar wat compote op en dek af met de bovenkant.
Voedingswaarde
calorieën: 184kcal
eiwit: 5g
vet: 14g
koolhydraten: 8g
RECEPT: RUTGER VAN DEN BROEK | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: MAAIKE KOORMAN | BEREIDING: JACQUELINE PIETROWSKI
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
21x vegetarische borrelhapjes waar je iedereen blij mee maakt