aantal | hoofdgerecht, lunchgerecht | | grieks | vegetarisch
Spanakopita is een echte Griekse klassieker. Lekker hartig met krokant filodeeg, zilte feta en frisse spinazie.
Kooktijd:30 minuten
oven45 minuten
Totale tijd:1 uur 15 minuten
Feta is een Griekse kaas die hoort tot de witte-kazen familie waaronder de sirene (Bulgarije), beyaz peynir (Turkije) en telemea (Roemenië) ook vallen. Feta is een van oorsprong Italiaans woord en betekent ‘plak’.
De kaas wordt voornamelijk van schapenmelk gemaakt soms aangevuld met geitenmelk. Feta mag alleen feta heten als de kaas uit minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk bestaat. Kazen die hier vanaf wijken worden witte kazen genoemd. Voor feta is verse melk nodig die wordt gestremd bij 35°C. Daarna wordt hij verbrokkeld en gaat dan in houten vormen. Na 24 uur wordt de kaas in rechthoekige stukken gesneden en bestrooid met zout. Feta is spierwit en wordt met pekelwater verpakt om te voorkomen dat de kaas uitdroogt. Het smaakt ziltig en friszuur en is ideaal in allerlei (zomer)salades en ook lekker uit de oven, in deze spanakopita bijvoorbeeld.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | Griekse spanakopita met feta en spinazie