Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi

Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi
vegetarisch
aantal 4 | voorgerecht | zomer | mediterraans |
Deze Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi is een echte familiefavoriet. Heel fijn in de zomer, geschikt voor grote groepen en super om van tevoren te maken.
Kooktijd25 minutes
Afkoelen1 hour
Totale tijd1 hour 25 minutes

Ingrediënten

  • 4 el olijfolie mild
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 70 g tomatenpuree 1 blikje
  • 1 el komijn gemalen
  • 300 g bulgur* fijn
  • 2 el pijnboompitten
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 3 trostomaten
  • 1 blikje kikkererwten uitgelekt 225 g
  • 1 limoen bio, sap en rasp
  • 2 bossen koriander, munt en/of peterselie fijngesneden
  • 225 g halloumi* in blokjes
  • chilivlokken met molen

Instructies

  • Verhit in een koekenpan 2 el milde olijfolie. Fruit de ui en knoflook 2 min. Schep de tomatenpuree en komijn erdoor en bak 1 min. zachtjes mee.
  • Schep de bulgur erdoor. Schenk 400 ml heet water erbij en leg een deksel op de pan. Neem de pan van het vuur en laat afgedekt 10 min. wellen. Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompitten en schud op een bord. Snijd de tomaten in kwarten, snijd de zaadlijsten eruit en dan in blokjes.
  • Roer de bulgur met een vork los. Schep de tomaat, kikkererwten en pijnboompitten door de bulgur. Voeg de extra vergine olijfolie, het sap en de rasp van de limoen en naar smaak verse kruiden erdoor. Bewaar de salade tot serveren, evt. afgedekt, in de koelkast.
  • Verhit de laatste 2 el milde olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de halloumi goudbruin in 3-4 min. Schep de halloumi door de kisir en breng op smaak met zout en chilipeper.
  • Serveer de salade meteen, als de halloumi nog warm en zacht is.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Bulgur is er grof en fijn, te koop bij mediterrane winkels. Gebruik voor deze kisir de fijne soort. Vervang halloumi evt. door tofoe of kies voor de meer uitgesproken smaak van feta. Feta hoef je niet te bakken en kun je vlak voor het serveren over je salade verdelen.
Tips van Janneke Philippi:
In mediterrane salades gaan meestal veel verse kruiden. De grootte van een bos koriander of peterselie verschilt per leverancier. Bij mediterrane winkels kun je grote bossen verse kruiden kopen. Voeg naar smaak kruiden toe aan de kisir. De korianderstelen kun je ook gebruiken, die zijn niet hard en vezelig. No waste dus!
Andere bonen
Je kunt in deze salade natuurlijk ook allerlei andere bonen doen: witte, bruine, kievits- of oogbonen, nierbonen of flageolets.
Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Productie: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!