vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
grieks |
vegetarisch
hoofdgerecht |
doordeweeks |
grieks |
vegetarisch
Kritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!
Ingrediënten
- 200 g feta
- 5 el olijfolie extra vierge
- 1 biocitroen
- 2 tl korianderzaad
- ½ rode peper
- 3-4 takjes tijm
- 250 g orzo (in sommige supermarkten verkocht als riso)
- 2 aubergines
- 400 g spinazie
- 2 tenen knoflook
- 100 g Kalamata olijven
- 2 tl mild paprikapoeder
Instructies
-
Breek de feta in grove stukken en doe in een schaal. Schenk 3 el olijfolie over de feta. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil boven de feta.
-
Kneus het korianderzaad in de vijzel. Snijd de rode peper fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Schep ook het korianderzaad, de peper en de tijm door de feta. Marineer de feta minstens 15 min.
-
Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de aubergines in blokjes van 1-2 cm.
-
Verhit in een koekenpan de laatste 2 el olijfolie. Bak de aubergines in ± 8 min. mooi bruin en gaar. Schep ze uit de pan op een bord.
-
Voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Doe de spinazie in 2-3 porties in de pan. Laat het blad al omscheppend slinken en het vocht verdampen. Voeg de knoflook toe en bak nog ± 2 min.
-
Schep de orzo met de aubergine en de olijven door de spinazie. Breng op smaak met het paprikapoeder, zout en peper.
-
Schep de kritharaki op een schaal of 4 borden en verdeel de gemarineerde feta erover.
Voedingswaarde
calorieën: 583kcal
eiwit: 22g
vet: 30g
koolhydraten: 52g
Kindertip: vervang de rode peper door kleine blokjes tomaat.
Receptuur, fotografie, styling: Janneke Philippi + Studio Philippi.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!