Dat zoet uit hete olie verrukkelijk smaakt hoef je ons niet te vertellen (oliebol iemand?). De Persen doen daar een schepje bovenop en bakken – niet geheel toevallig tijdens het Perzisch Nieuwjaar – zoete pasteitjes die ongelofelijk knapperig zijn!
Krakend deeg met yoghurt, gevuld met knisperende noten en specerijen: wie zo’n pasteitje kan afslaan heeft een bewonderenswaardig sterke ruggengraat. Want geef toe, krokant zoet is toch het verrukkelijkste wat er is?
Daarom delen we in het krokante-nummer van delicious. nog meer zoete traktaties met een heerlijke crunch. Je bestelt het magazine heel eenvoudig hier:
Ghotab (walnotenpasteitjes)
aantal 20 |
gebak, zoet |
|
iraans |
Dit ruikt en smaakt naar Iran: krokante pasteitjes gevuld met verschillende noten, kardemom en kaneel. Voor een extra Perzische touch voeg je een klein scheutje rozenwater toe.
Kookgerei
- ook nodig: staafmixer met hakbakje, uitsteekvorm van 8 cm Ø, evt. keukenthermometer
Ingrediënten
- 120 g boter, op kamertemperatuur
- 2 eidooiers
- 140 g Griekse yoghurt
- 250 g bloem + extra om mee te bestuiven
- 1 tl gemalen kardemom
- 1 tl bakpoeder
- olie om in te frituren + extra om de kom mee in te vetten
- poedersuiker, om mee te bestrooien
walnotenvulling
- 60 g walnoten, geroosterd
- 40 g amandelen, geroosterd
- 3 el poedersuiker + extra om mee te bestuiven
- 1 1/2 tl gemalen kardemom
- 1/2 tl kaneel
Instructies
- Roer in een kom de boter en eidooiers door elkaar.
- Roer de yoghurt erdoor, roer dan de bloem, kardemom en een snufje zout en dan het bakpoeder erdoor. Breng het deeg over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het in ± 3 min. tot het zacht en glad is. Leg het deeg in een licht met olie ingevette kom en laat het afgedekt 2 uur rusten bij kamertemperatuur.
- Doe intussen alle ingrediënten voor de vulling in het hakbakje van de staaf- mixer met een snufje zout en hak ze samen fijn.
- Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een 2-3 mm dikke lap. Steek er rondjes uit met een uitsteekvorm van 8 cm Ø. Breng het overgebleven deeg weer bij elkaar en herhaal tot het deeg op is.
- Rol de rondjes nog een klein beetje uit tot ± 9 cm Ø. Schep midden op elk rondje 1 1⁄2 tl van de walnotenvulling en klap het deeg dubbel tot een half maantje. Druk de rand stevig aan met de tanden van een vork.
- Verhit een bodempje olie van 5 cm in een middelgrote (frituur)pan op matig tot hoog vuur tot 175°C of tot een blokje brood na 30 sec. goudbruin erin kleurt. Frituur de pasteitjes met een paar tegelijk 2-3 min. goudbruin en knapperig, en keer ze halverwege. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestuif ze vlak voor serveren royaal met poedersuiker.
Voedingswaarde
calorieën: 183kcal
eiwit: 3g
vet: 14g
koolhydraten: 10g
RECEPTEN, BEREIDING: GEORGINA ESDAILE | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: DAVID MORGAN.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: 39x recepten voor in de slowcooker: ‘set it and forget it’