Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen

aantal | hoofdgerecht | feestelijk, kerst | amerikaans |
Wat is er meer kerst dan een echte kerstkalkoen. Ideaal als je een huis vol eters krijgt, want onderstand recept voor gevulde kalkoen is voor 14-16 personen! En zoals een echte Mister Kitchen betaamt, schept Mister Daan op over zijn kalkoen-record: ‘Ik heb wel eens drie dagen achter elkaar zo’n goudbruine, gevulde kanjer op tafel gezet. Easy.’
Voorbereiding45 minutes
Kooktijd10 minutes
Oven5 hours
Totale tijd5 hours 55 minutes

Ingrediënten

  • 1 à 5 kg kalkoen*
  • 250 g ontbijtspek dik gesneden
  • 4 uien gepeld en in grote stukken gesneden
  • 2 winterwortels geschild en in grote stukken gesneden
  • 3 preien in grote stukken gesneden en gewassen
  • 1 knolselderij geschild en in grote stukken gesneden
  • 5 stengels bleekselderij in grote stukken gesneden
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn

voor de vulling:

  • 5 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 uien gepeld en in grote stukken gesneden
  • 2 citroenen in partjes
  • 4 laurierbladeren

vulling voor onder de huid:

  • 1 bos salie fijngesneden
  • 500 gram roomboter smeerbaar
  • 200 gram pancetta* fijngesneden

Instructies

Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren, begin 6 uur van tevoren.

  • Zorg dat de binnenkant van de kalkoen leeg is en goed gespoeld met koud water. Maak droog met keukenpapier. Bestrooi de binnenkant met zout en peper.
  • Doe de ingrediënten voor de buikvulling in de buikholte.
  • Meng voor de vulling onder de huid alle ingrediënten goed met elkaar.
  • Maak aan de borstkant van de kalkoen met je vingertoppen voorzichtig de huid los van het vlees. Probeer de gehele borstzijde onder de huid te vullen met het botermengsel, maar houd iets achter voor over de huid. Bestrijk de huid aan de buitenkant met de achtergehouden boter, ook de borstzijde. Bedek de gehele borstzijde (is onderkant, maar komt naar boven in de oven) en zijkant van de kalkoen met spek. Je kunt de kalkoen zo goed afgedekt met plastic- of aluminiumfolie koud 1 dag van tevoren wegzetten.

Bereiden: begin 5 uur van tevoren.

  • Verwarm de oven voor op 250°C.
  • Leg de groente en kruiden in een flink grote braadslede, groot genoeg om de kalkoen ook bij te zetten. Giet een halve liter water over de groente, zet de kalkoen erop en bedek het geheel met aluminiumfolie. Plaats de braadslede iets onder het midden in de oven en schakel de oventemperatuur terug naar 180°C. Bak in 3 ½ tot 4 uur gaar. Verwijder ½ uur voor het einde van de braadtijd het aluminiumfolie en spek. Neem als regel voor het garen 20 min. per 500 gram. Steek een barbecue spies in het dikste gedeelte van de bout om te checken of de kalkoen gaar is. Deze is gaar als het vocht dat eruit loopt helder is. Is het nog roze dan weer een kwartier terugzetten. Je kunt hiervoor ook een kernthermometer gebruiken (zie opmerkingen gevulde kalfsborst). De kerntemperatuur moet 72°C zijn. Schakel de oven uit en laat het vlees minimaal 20 min. onder aluminiumfolie rusten in de oven.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
wijn erbij: Fermoy Estate Chardonnay 2008, Margaret River, Australië
Productie: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Jan Willem van Riel. Bewerking: Trudelies Schouten & online redactie delicious
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!