Deze bloemkool stoof je in z'n geheel. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook heerlijk. Win-win situatie.Nog zo'n heerlijk vegetarisch gerecht: deze gevulde pompoen met pesto-rijstvulling!
Voorbereiding25 minutesminutes
Kooktijd20 minutesminutes
intrekken12 hourshours
Totale tijd45 minutesminutes
Ingrediënten
40gzoutvlokken + ½ tl extra
1lappelsap
1hele bloemkoolbijgesneden + ½ bloemkool, in roosjes verdeeld
200gboter
5muntblaadjesfijngesneden
1bosje bieslookfijngesneden
½bosje bladpeterselieblaadjes geplukt en fijngesneden
3elamandelschaafselgeroosterd
1groene appelgranny smith, uitgeboord en fijngesneden
sap van ½ citroen
2tlextra vergine olijfolie
crème fraîchevoor erbij
evt. bernagiebloempjeskomkommerkruid, voor garnering
Instructies
Klop in een grote kom de 40 g zoutvlokken en appelsap door elkaar. Leg de hele bloemkool erin en overgiet met koud water totdat de bloemkool onderstaat. Druk aan met een gewicht en laat 8-12 uur intrekken.
Neem de bloemkool uit het zoute sap en dep goed droog met keukenpapier. Bewaar het zoute sap.
Smelt de boter in een grote steelpan op matig vuur tot zich schuim vormt. Leg de bloemkool erin, voeg een snufje zout toe en bak hem in 10-12 min. rondom bruin. Leg hem met de stronk omlaag in een andere steelpan. Voeg 200 ml van het zoute sap toe (de rest heb je niet nodig). Stoof afgedekt in ± 30 min. gaar op matig tot laag vuur.
Hak intussen de extra bloemkoolroosjes fijn in een keukenmachine. Doe in een kom en schep om met de kruiden, het amandelschaafsel, de appel, het citroensap, de olie en ½ tl zoutvlokken.
Schep dit bloemkoolmengsel in een schaal en leg de gebruinde bloemkool erop. Besprenkel met wat stoofvocht, strooi de bloempjes erover en serveer met crème fraîche.
Voedingswaarde
calorieën: 400kcal
eiwit: 4g
vet: 30g
koolhydraten: 27g
auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Shannon Bennett. Fotografie: Mark Roper. Styling: Deborah Kaloper. Bewerking: Dosia Brewer.