Gestoofde bloemkool

Gestoofde bloemkool

Voorkeur: glutenvrij, vegetarisch

aantal 6 | bijgerecht | kerst, weekend | australisch | glutenvrij, vegetarisch

Deze bloemkool stoof je in z'n geheel. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook heerlijk. Win-win situatie.Nog zo'n heerlijk vegetarisch gerecht: deze gevulde pompoen met pesto-rijstvulling!

Voorbereiding:25

Kooktijd:20

intrekken12

Totale tijd:45

Ingrediënten

  • 40 g zoutvlokken + ½ tl extra
  • 1 l appelsap
  • 1 hele bloemkool bijgesneden + ½ bloemkool, in roosjes verdeeld
  • 200 g boter
  • 5 muntblaadjes fijngesneden
  • 1 bosje bieslook fijngesneden
  • ½ bosje bladpeterselie blaadjes geplukt en fijngesneden
  • 3 el amandelschaafsel geroosterd
  • 1 groene appel granny smith, uitgeboord en fijngesneden
  • sap van ½ citroen
  • 2 tl extra vergine olijfolie
  • crème fraîche voor erbij
  • evt. bernagiebloempjes komkommerkruid, voor garnering

Instructies

  1. Klop in een grote kom de 40 g zoutvlokken en appelsap door elkaar. Leg de hele bloemkool erin en overgiet met koud water totdat de bloemkool onderstaat. Druk aan met een gewicht en laat 8-12 uur intrekken.
  2. Neem de bloemkool uit het zoute sap en dep goed droog met keukenpapier. Bewaar het zoute sap.
  3. Smelt de boter in een grote steelpan op matig vuur tot zich schuim vormt. Leg de bloemkool erin, voeg een snufje zout toe en bak hem in 10-12 min. rondom bruin. Leg hem met de stronk omlaag in een andere steelpan. Voeg 200 ml van het zoute sap toe (de rest heb je niet nodig). Stoof afgedekt in ± 30 min. gaar op matig tot laag vuur.
  4. Hak intussen de extra bloemkoolroosjes fijn in een keukenmachine. Doe in een kom en schep om met de kruiden, het amandelschaafsel, de appel, het citroensap, de olie en ½ tl zoutvlokken.
  5. Schep dit bloemkoolmengsel in een schaal en leg de gebruinde bloemkool erop. Besprenkel met wat stoofvocht, strooi de bloempjes erover en serveer met crème fraîche.

Voedingswaarde

  • calorieën: 400 kcal
  • eiwit: 4 g
  • vet: 30 g
  • koolhydraten: 27 g

Recepten en bereiding: Shannon Bennett. Fotografie: Mark Roper. Styling: Deborah Kaloper. Bewerking: Dosia Brewer.

 

 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!