gerookte bimi met gepocheerd ei en harissakruim

gerookte bimi met gepocheerd ei en harissakruim
Recept: Studio Philippi | Fotografie: Studio Philippi | Bereiding: Studio Philippi
vegetarisch
aantal 4 |
bijgerecht, voorgerecht |
feestelijk, kerst, weekend |
|
vegetarisch
Op zoek naar een vegetarisch voorgerecht of bijgerecht voor kerst? Deze gerookte bimi met gepocheerd ei en dragonmayo is waanzinnig, al helemaal door het krokante harissakruim. Het ziet er ook nog eens feestelijk uit en dus een perfect voor- of bijgerecht voor kerst.

Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!

Voorbereiding35 minutes
Totale tijd35 minutes

Ingrediënten

  • 400 g bimi
  • 5 eieren op kamertemperatuur
  • 1 tl milde grove mosterd
  • 40 ml wittewijnazijn , verdeel in 1 el (15 ml)x + 25 ml
  • 225 ml zonnebloemolie
  • 4-5 takjes dragon blaadjes geplukt
  • 1 snee wit casinobrood zonder korst
  • 1 tl harissa
  • 1 tl olijfolie
  • ook nodig: krachtige staafmixer braadslee of wok om in te roken*, 2 el rookmot

Instructies

  • Kook de bimi in water met zout in 2 min. beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Doe 1 ei met de mosterd, 1 el azijn en olie in de maatbeker van de staafmixer en pureer tot lobbige mayonaise. Pureer het dragonblad met de mayonaise mee. Breng de mayonaise op smaak met zout.
  • Maal in de hakmolen het brood met de harissa en de olijfolie fijn. Rooster in een droge koekenpan het harissakruim krokant en strooi op een bord.
  • Bereid alvast de braadslee voor: leg op de bodem een vel aluminiumfolie. Strooi de rookmot erover. Vouw een tweede vel aluminiumfolie dubbel, prik er met een satéstokje gaatjes in en leg het op de rookmot.
  • Breng in een pan een ruime laag water met 25 ml azijn tegen de kook aan. Breek 1 ei boven een koffiekopje. Draai het vuur lager, zodat het water nog heel zachtjes bubbelt, laat het ei uit het kopje in het water glijden. Pocheer* het ei 2-3 min., tot het eiwit gestold is en de dooier nog zacht. Neem het ei met een schuimspaan uit de pan en houd warm in warm water.
  • Pocheer zo ook de andere 3 eieren.* Leg intussen de bimi in het rookoventje.
  • Dek de braadslee af met een laatste vel aluminiumfolie. Vouw de folie aan de rand stevig dicht. Gebruik evt. meer folie.
  • Zet de braadslee op hoog vuur. Verwarm ± 2 min. zodat rook ontstaat. Rook de bimi nog ± 1 min. Draai het vuur uit en haal de folie van de braadslee. Liefst buiten, vanwege de rook.
  • Verdeel de bimi over de borden. Leg op elk bord een gepocheerd ei. Schep er wat dragonmayonaise op en bestrooi met het krokante harissakruim.

Voedingswaarde

calorieën: 253kcal
eiwit: 11g
vet: 21g
koolhydraten: 5g
auteur: delicious.
* Op deliciousmagazine.nl/rokenindewok vind je een handig filmpje.

* Voor pocheren zie deliciousmagazine.nl/eipocheren.

Nog een leuke tip: hoe langer je de bimi rookt, hoe intenser het aroma. Rook niet langer dan  een paar minuten, anders kan de groente wat bitter gaan smaken. 

Voorbereiden

Kook 1 dag eerder de bimi, maak de dragonmayonaise en bewaar afgedekt in de koelkast. Bereid alvast het rookoventje voor. Maak het harissakruim en bewaar afgedekt.

Meer feestelijke recepten

Dit recept is afkomstig uit delicious. nummer 12, hét kerstnummer van 2021. Meer feestelijke recepten? Bestel het nummer nu online, zonder verzendkosten. 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!