Gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden van Cantine de Caron

Gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden van Cantine de Caron
Foto: Chantal Arnts
glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 |
voorgerecht |
feestelijk, kerst, weekend |
frans |
glutenvrij, vegetarisch
De gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden is vanaf dag een een hit bij Cantine de Caron, het restaurant van familie Caron. In delicious. magazine nummer 11 lees je een heerlijk interview met de mannen én delen ze een aantal van hun recepten, waaronder die voor de gepofte biet.

Het is even een werkje, maar al met al kost het vooral tijd en kan zo'n beetje elke thuiskok dit gerecht maken. Laat je dus niet misleiden door de bereidingstijd en ga ervoor.

Kooktijd15 minutes
wachttijd1 day
Totale tijd1 day 15 minutes

Ingrediënten

  • 500 ml geitenyoghurt
  • 400 g grof zeezout
  • 4 gele bieten van ± 250 g per stuk
  • 150 ml Pedro Ximenez sherry-azijn , delicatessenzaak of online
  • 200 ml bietensap , biologische winkel
  • 400 ml extra vergine olijfolie
  • 3 tl baharat (Midden-Oosterse winkel , goed gesorteerde supermarkt)
  • 1 el honing
  • 1 biolimoen , zest en sap
  • 1 bosje dille
  • paar takjes peterselie
  • paar takjes kervel
  • paar takjes bieslook
  • 100 g hazelnoten , geroosterd
  • fleur de sel , naar smaak

Instructies

In de ochtend of 1 dag van tevoren

  • Doe de geitenyoghurt in een zeef met een schone theedoek of dik servet erin en laat 1 nacht of enkele uren uitlekken in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het grove zeezout in een ovenschaal. Leg de bieten op het zout, pof ze gedurende 90 min. in de oven, laat afkoelen en pel ze.
  • Marineer de bieten 1 nacht of enkele uren in 2 el van de sherry-azijn, het bietensap en 2 el van de olijfolie. Schep regelmatig om.

Op de dag zelf

  • Breng de hangop op smaak met 1 el olijfolie, de baharat, honing, zest en sap van ¼ limoen, peper en zout. Doe 1 bosje dille – bewaar wat voor de garnering – in de blender. Verhit 200 ml van de olijfolie tot 80°C, schenk bij de dille in de blender en mix direct zo fijn mogelijk. Schenk door een zeef met theedoek of servet, en laat rustig uitlekken. Gooi de dille in de zeef weg en bewaar de olie.
  • Pluk de rest van de kruiden en hak de bieslook grof. Leg ze 10 min. in ijskoud water of water met ijsklontjes en laat uitlekken. Klop 50 ml van de sherry-azijn met 100 ml olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Hak de hazelnoten grof.
  • Schep de hangop in het midden van 4 diepe borden. Verdeel de hazelnoten erover. Leg een biet op de hangop, besprenkel met sherry-vinaigrette en bestrooi met fleur de sel en peper. Sprenkel er dille-olie omheen. Bewaar de rest van de olie voor later gebruik, in een dressing bijvoorbeeld. Leg ook de geplukte kruiden er mooi omheen.

Voedingswaarde

calorieën: 615kcal
eiwit: 13g
vet: 45g
koolhydraten: 29g
auteur: delicious.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!