bijgerecht, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, feestelijk, weekend |
|
glutenvrij, vegetarisch
Tip: Alles behalve de geroosterde kokos kun je tot 1 dag van tevoren alvast klaarmaken. Rooster de kokosvlokken vlak voor het serveren en voeg ze bij het bieslookmengsel (geroosterde kokos wordt zacht als je het mengt met de kruiden en in de koelkast zet).
Ingrediënten
- pompoen
- 675-900 g pompoen
- 3 el gesmolten kokosolie of olijfolie
- 1 el honing
- grof zeezout en versgemalen zwarte peper
kokosgremolata
- 75 g ongezoete kokosvlokken
- 3 el fijngeknipte verse bieslook
- 25 g verse koriander dunne steeltjes en de blaadjes fijngehakt
- 1 el fijngeraspte citroenschil
- 2 tl pul biber of 1 tl chilivlokken
- grof zeezout
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de pompoenen met schil en al in ringen van 1 cm dik. (Ik rooster mijn pompoen altijd met de pitten er nog in, want die worden lekker krokant en ik ben dol op de textuur die ze geven, maar verwijder ze gerust als je dat lekkerder vindt. In dat geval snijd je de pompoen doormidden en lepel je de pitten eruit. Snijd de helften vervolgens in ringen.
-
Leg de pompoenringen op een bakplaat met opstaande rand, bestrijk ze rondom met de kokosolie en honing en strooi er zout en peper over. Rooster ze 25-30 min. (draai ze halverwege de baktijd om) tot ze helemaal zacht, gaar en gekaramelliseerd zijn.
-
Terwijl de pompoenringen in de oven staan, kun je een kleine koekenpan op middelhoog vuur zetten en daarin de kokosvlokken strooien. Rooster ze terwijl je de pan schudt 3-4 minuten tot ze bij de randjes bruin kleuren en heerlijk
-
beginnen te ruiken. Strooi ze in een middelgrote kom en laat ze helemaal afkoelen.
-
Voeg zodra de kokos is afgekoeld de bieslook, koriander, citroenschil en pul biber toe en strooi er zout over. Meng alles met je vingers goed en gelijkmatig door elkaar, zodat ook de olie in de citroenschil vrijkomt (meng vooral de geraspte citroenschil goed door alles heen, want die wil nog weleens koppig doen en samenklonteren).
-
Strooi de kokosgremolata over de pompoenringen en serveer ze onmiddellijk.
Voedingswaarde
Over Alison Roman
Dat simpel niet saai hoeft te zijn, bewijst de New Yorkse chef en columnist van o.a. de New York Times keer op keer met haar kookboeken. Alison Roman noemt haar recepten ‘zeer uitvoerbaar’, wat inhoudt dat de ingrediënten makkelijk verkrijgbaar zijn, dat ze makkelijk te bereiden zijn en dat iedereen ervan geniet.
Alison: ‘Als kind at ik vaak pompoen met bruine suiker en boter. Dit recept is eigenlijk mijn praktische oplossing voor het probleem dat niet elke maaltijd kan bestaan uit roomijs. In plaats van bruine suiker gebruik ik hier honing en de boter is vervangen door kokosolie. Zelf serveer ik dit als hoofdgerecht, maar het doet het ook prima bij bijvoorbeeld gegrilde kip of karbonade.
Zachte, gekaramelliseerde, zoutig zoete pompoen smaakt zo al fantastisch, maar de echte reden om dit recept te maken is de kokosgremolata: flintertjes notige, ongezoete kokos omgeschept met verse kruiden, heel veel citroenrasp en een snufje pul biber. Superverslavend en echt iets om te proberen over geroosterde wortels, curry of een stoofschotel. Ja, zelfs in een salade als vervanging voor croutons.’
Lekker Thuis | Alison Roman | Uitgeverij Spectrum | € 27,99