gehakt-paddenstoelenballetjes in tomaten-biersaus met salie-aardappeltjes

gehakt-paddenstoelenballetjes in tomaten-biersaus met salie-aardappeltjes
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING STUDIO PHILIPPI

Voor iets extra hartigs kneed Janneke in bier geweekte gedroogde paddenstoelen door het gehakt. Rundvlees, paddenstoelen en salie is een van haar favoriete smaakcombinaties.

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | |

Tip: Liever geen vlees? Rol de gehaktballetjes van vegetarisch vers gehakt.

Voorbereiding:30

Kooktijd:20

Totale tijd:50

Kookgerei

  • staafmixer met hakbakje
  • ovenschaal van 20×30 cm

Ingrediënten

  • 15 g gedroogde paddenstoelen
  • 150 ml donker bier
  • 3 tenen knoflook
  • 800 g vastkokende aardappels
  • 300 g gemengd gehakt
  • 6 el olijfolie + 1 tl
  • 1 bosje salie
  • 400 g gemengde paddenstoelen
  • 700 g passata di pomodoro
  • 1 snee wit casinobrood
  • 125 g mozzarella, 1 bol

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Snijd de gedroogde paddenstoelen fijn. Week ze 5 min. in de helft van het bier. Pers of rasp intussen 2 tenen knoflook. Boen de aardappels schoon en snijd ze in stukjes van 2 cm.
  2. Giet de geweekte paddenstoelen af en vang het weekvocht op. Kneed de paddenstoelen door het gehakt. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  3. Verhit intussen 4 el olijfolie in een ruime koekenpan. Bak de aardappels in 6-8 min. rondom goudbruin. Draai het vuur lager en verdeel 3 takjes salie en de verse paddenstoelen erover. Bak de aardappels afgedekt in 20 min. zachtjes gaar. Schep af en toe voorzichtig om.
  4. Verhit 2 el olijfolie in een andere koekenpan. Fruit de geraspte knoflook met de blaadjes van de rest van de salie 1 min. Voeg het resterende bier met het weekvocht toe en breng aan de kook. Voeg ook de passata toe en breng weer aan de kook.
  5. Maal in het hakbakje van de staafmixer de snee brood met de laatste teen knoflook fijn. Voeg 1 tl olijfolie en zout naar smaak toe.
  6. Schenk de tomatensaus in de ovenschaal. Leg de gehaktballetjes in de ovenschaal. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de gehaktballen. Bestrooi met het broodkruim.
  7. Bak de gehaktballetjes 20 min. in de oven tot ze gaar zijn, de mozzarella gesmolten en het knoflookkruim goudbruin en krokant. Breng de aardappeltjes op smaak met zout en serveer bij de gehaktballetjes in tomatensaus.

Voedingswaarde

  • calorieën: 667 kcal
  • eiwit: 30 g
  • vet: 36 g
  • koolhydraten: 51 g

RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING STUDIO PHILIPPI

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens naar dit recept: traybake met gehaktballetjes uit de nieuwe Jamie Oliver