vegetarisch
aantal 4 |
bijgerecht, voorgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
|
vegetarisch
bijgerecht, voorgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
|
vegetarisch
Dit artisjok voorgerecht kun je helemaal voorbereiden. Je hoeft alleen nog maar de artisjok even in de oven te gratineren.
Wat doe je vooraf?
Kook de artisjok en maak het olijven-broodkruim een paar uur van tevoren en bewaar afgedekt op een koele plek. Ook de mayonaise kun je alvast maken en in de koelkast bewaren.
Bestrooi tijdens het voorverwarmen van de oven de artisjokken met het kruim.
Ingrediënten
- 2 artisjokken
- sap van 1 citroen
- 2 sneden wit casinobrood, zonder korst
- 150 g groene, pitloze knoflookolijven
- 1 tl olijfolie
- 50 g mayonaise
- ½ bosje peterselie, fijngesneden
Instructies
-
Halveer de artisjokken in de lengte. Haal het hooi en de binnenste bladeren eraf. Kook de artisjokhelften in water met het sap van de citroen in ± 30 min. gaar; de artisjokblaadjes laten zo gemakkelijk los. Maal in het hakbakje van de staafmixer het brood fijn met 50 g olijven en de olijfolie. Voeg zout naar smaak toe. Pureer de rest van de knoflookolijven met de mayonaise en 1 el water.
-
Verwarm de oven voor op 200ºC. Laat de artisjokken goed uitlekken. Leg ze op de bolle kant op de bakplaat. Verdeel het olijven-broodkruim erover. Bak de artisjokken 15-20 min. in oven tot het kruim goudbruin en krokant is.
-
Leg de gegratineerde artisjokken op 4 borden, bestrooi met de peterselie en serveer met de olijvenmayonaise.
Voedingswaarde
calorieën: 217kcal
eiwit: 2g
vet: 18g
koolhydraten: 12g
Recepten, fotografie, styling, bereiding: Studio Philippi
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!