aantal 4 |
brunch, ontbijtgerecht |
|
brits, noord-afrika |
Brits ontbijtje krijgt een Noord-Afrikaanse make-over! We noemen het wel een flatbread, maar eigenlijk is dit een soort cheat-injera: een sponzig flatbread gemaakt van teff dat voornamelijk in Ethiopië wordt gegeten. Met bruiswater en een scheutje azijn krijg je dezelfde soort zurigheid. Maak je klaar voor vederlichte flatbreads. Vega(n) tip: vervang het ontbijtspek en de feta voor vegan variaties.Flatbread maken? Zo doe je dat stap voor stap
Kookgerei
- ook nodig: crêpepan of koekenpan van 20 cm Ø, ingevet
Ingrediënten
- 4 plakjes ontbijtspek, in dunne reepjes
- 2 tl extra vergine olijfolie + extra om in te vetten
- 1 grote rode ui, fijngesneden
- 3 tenen knoflook, geperst
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- ½ tl chilivlokken
- 400 g cannellinibonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 400 g limabonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 400 g kerstomaatjes uit blik
- 3 el ahornsiroop
- 1 el worcestersaus
- 100 g feta, verbrokkeld
- gemengde verse kruiden bijv. munt, peterselie en oregano, blaadjes gescheurd
flatbread (injera)
- 150 g bloem
- 1 tl baking soda
- 250 ml ijskoud prikwater
- 125 ml wittewijnazijn
- ½ tl zeezoutvlokken
Instructies
- Leg de reepjes spek in een steelpan met dikke bodem, zet hem op matig vuur en bak het spek 4-5 min., tot het net begint te verkleuren. Voeg de olie, ui en knoflook toe en bak dit in ± 4 min. glazig. Voeg het paprikapoeder, de chilivlokken, 2 soorten bonen, tomaatjes, ahornsiroop, worcestersaus en 250 ml water toe en breng aan de kook. Draai het vuur wat lager en laat de saus ± 20 min. inkoken op matig tot laag vuur. Breng op smaak met zout en peper.
- Klop intussen voor het flatbread in een grote kom de bloem met de baking soda en het prikwater tot een glad beslag. Klop de azijn en het zout erdoor. Schenk het beslag in een grote maatbeker. Verhit de pan op matig vuur. Schenk er 4 el (60 ml) beslag in, laat uitvloeien over de bodem van de pan en bak met deksel op de pan ± 1 min. tot de bovenkant gaar is en er blaasjes op komen. Laat op een bord glijden en houd warm. Bak op dezelfde manier nog 5-6 flatbreads.
- Leg de flatbreads in ondiepe kommen. Schep er een portie bonen op, bestrooi met de feta en gemengde kruiden en serveer.
Voedingswaarde
calorieën: 373kcal
eiwit: 17g
vet: 10g
koolhydraten: 49g
RECEPTEN: KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: bij dit Eritrese (vegan) restaurant in Eindhoven serveren ze de lekkerste injera van Nederland