Franse open appeltaart

Franse open appeltaart

aantal 12 | gebak, zoet | feestelijk, weekend | frans |
Deze klassieke Franse appeltaart met een snelle frangipane mag niet ontbreken in jouw kookrepertoire. Hier doe je iedereen een plezier mee! Zo maak je stap voor stap de perfecte Franse appeltaart.
Voorbereiding35 minutes
Kooktijd40 minutes
rusten1 hour
Totale tijd2 hours 15 minutes

Ingrediënten

  • 160 g boter, op kamertemperatuur
  • 160 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei + eierdooier voor het spijs
  • 320 g bloem, gezeefd + extra voor bestuiven
  • flinke snuf bakpoeder
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 165 g amandelspijs, fijn verkruimeld
  • 4-5 stevige friszure handappels
  • 3 el rietsuiker
  • 100 g abrikozenjam
  • 75 g geschaafde amandelen, geroosterd
  • crème fraîche voor erbij
  • taartvorm met ribbelrand en uitneembare bodem van 26 cm Ø, ingevet

Instructies

  • Meng de zachte boter, basterd- en vanillesuiker met een snuf zout in een kom totdat het goed gemengd is. Voeg het ei toe en meng weer goed. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng het er goed doorheen zodat je een mooi soepel deeg krijgt, maar kneed niet te lang. Leg het deeg afgedekt 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160°. Rol het deeg op een dun met bloem bestrooid werkvlak uit tot een dunne ronde lap van 30-32 cm Ø en bekleed de taartvorm ermee.
  • Meng de eierdooier en het citroenrasp door het amandelspijs en verdeel gelijkmatig over de deegbodem.
  • Schil de appels, boor het klokhuis eruit met een appelboor, snijd de appels verticaal doormidden en snijd de helften in dunne plakjes. Schep de appelplakjes in een kom om met het citroensap, houd 1 el citroensap achter. Leg de appelplakjes in cirkels, elkaar iets overlappend, in een enkele laag in de vorm en werk van buiten naar binnen. Maak zo, tegen de eerste laag in, nog een laag en bestrooi met rietsuiker.
  • Bak de taart in het midden van de oven in 35-40 min. goudbruin en gaar.
  • Verwarm ondertussen de jam met de rest van het citroensap en bestrijk de warme taart ermee. Bestrooi met de geroosterde amandelen en laat afkoelen. Serveer met crème fraiche.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Hidde de Brabander. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!