Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Looye.
Geef je een (paas)brunch of lunch, dan zijn deze homemade focaccia met camembert en zo’n prachtige sandwich-krans met smaakvolle Honingtomaten van Looye ideaal om samen te delen.
Zet deze Pasen de tafel vol en serveer een mini-sandwich krans met Looye John tomaten-harissa, parmaham en Looye Honingtomaat-eisalade. Het oog wil immers ook wat, en deze krans is dé showstopper met Pasen. Het recept staat hier voor je klaar.
Focaccia-brunchplank met tomatensalade, geroosterde tomaten & tomatenconfiture
vegetarisch
aantal 6 |
brunch, lunch |
|
italiaans |
vegetarisch
Maak je paasbrunch (of borrel!) extra feestelijk met een focaccia-brunchplank gevuld met lekkers om te dippen en smeren. Misschien wordt het bakken van dit brood wel een terugkerend familieritueel!
Kookgerei
- ook nodig: 2 kartonnen wegwerpbakjes van 8½ cm (24 cl), bakplaat met opstaande rand van 29×37 cm
Ingrediënten
focaccia-deeg
- 10½ g gist (1½ zakje)
- 750 g tarwebloem
- 3 el olijfolie
voorbereiding focaccia
- 2 el olijfolie + extra om mee te bestrijken
- rozemarijn en zeezoutvlokken, voor op de bodem en voor erover
- 1 camembert rustique, houten doosje
- 180 g Looye Honingtomaten
- kalamata-olijven, ter garnering
tomatensalade
- 180 g Looye Honingtomaten, in kwarten
- 1 kleine rode ui, in flinterdunne halve ringen
- 5 g bladpeterselie, fijngesneden
- 1 el rodewijnazijn
- 2 el olijfolie
Instructies
- Roer voor het deeg de gist door 525 ml lauwwarm water en laat erin oplossen. Meng in een ruime kom 3 tl zout door de bloem. Schenk het gistmengsel samen met de 3 el olijfolie bij de bloem en kneed met een mixer met deeghaken of standmixer met deeghaak in ± 10 min. tot een soepel, glad deeg. Het deeg blijft plakkerig, maar voeg vooral geen extra bloem toe. Vet je handen in met wat olijfolie en neem het deeg voorzichtig uit de kom. Laat in een met olijfolie ingevette kom afgedekt 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
- Bekleed intussen een bakplaat met bakpapier en bestrijk royaal met olijfolie. Knip de rand van de kartonnen bakjes bij tot ze net zo hoog zijn als het houten doosje van de camembert. Bekleed de deksel van de camembert en 2 kartonnen bakjes met aluminiumfolie en plaats met de onderkant naar boven op de bakplaat. Strooi de rozemarijn en zeezoutvlokken tussen de bakjes op het bakpapier. Leg een met olijfolie bestreken vel bakpapier op het werkvlak en stort het deeg erop. Vorm het deeg voorzichtig in een rechthoek zo groot als het bakblik. Keer het deeg door middel van het bakpapier over de bakjes op de bakplaat en verdeel gelijkmatig over en tussen de bakjes. Bestrijk met olijfolie en laat afgedekt 1 uur rijzen. Meng alle ingrediënten voor de salade in een kom en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 220°C. Prik met een vork gaatjes in het deeg boven de bakjes en bak de focaccia in ± 20 min. goudbruin in de oven. Neem de bakplaat uit de oven, leg er een andere bakplaat op en keer om zodat de onderkant boven komt. Laat iets afkoelen en haal voorzichtig de bakjes uit het deeg.
- Haal de camembert uit de verpakking en snijd de bovenkant kruislings in, maar niet helemaal door. Leg het kaasje in het houten bakje in de grootste holte in de focaccia. Schep de Honingtomaten aan de tak om in een ovenschaal met 2 el olijfolie en bak samen met de focaccia 10 min. in de oven of tot het kaasje zacht is en de tomaten licht geroosterd.
- Leg de focaccia op een plank en vul de holtes met tomatensalade en tomatenconfiture (zie onderstaand recept). Garneer de camembert met de geroosterde tomaten aan de tak. Bestrooi de focaccia-plank met extra zeezoutvlokken, rozemarijn en de olijven. Serveer direct.olijven.
Voedingswaarde
calorieën: 882kcal
eiwit: 29g
vet: 31g
koolhydraten: 116g
RECEPTEN HESTER DE GOEDE FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING STUDIO RIJN FOODSTYLING OSCAR DE LINT
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Voor de tomatenconfiture
aantal 6 |
bijgerecht |
|
|
vegetarisch
Van rijp fruit maak je jam, en tomaten zijn fruit. Één + twee = tomatenjam!
Ingrediënten
- 180 g Looye Honingtomaten
- 3 el sap van een bio sinaasappel
- 1 tl sinaasappelrasp
- 2 el lichte basterdsuiker
- 30 g geraspte gemberwortel
- 5 ml appelazijn
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 tl mosterdpoeder
- 1/2 tl sumak
- 15 g piment, gemalen
- 2 kardemompeulen
- 1 snufje zout
Instructies
- Rasp voor de tomatenconfiture de schil van een halve sinaasappel. Breng alle ingrediënten voor de confiture, behalve de kardemom en sinaasappelrasp, aan de kook in een steelpan. Verlaag de temperatuur en laat het 20 min. zachtjes inkoken, terwijl je regelmatig roert. Rooster de kardemompeulen in een pan totdat ze donker kleuren. Maal ze vervolgens fijn in een keukenmachine, zeef de kardemom en voeg deze samen met de sinaasappelrasp toe aan het tomatenmengsel en laat het nog 10 min. inkoken. Pureer het mengsel licht met de staafmixer, breng op smaak met zout en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Voedingswaarde
RECEPTEN HESTER DE GOEDE FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING STUDIO RIJN FOODSTYLING OSCAR DE LINT.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ga voor nog meer zonnige paasrecepten naar looye.com/paasrecepten