Voorkeur: lactosevrij
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | lente, weekend, zomer | internationaal, italiaans | lactosevrij
Peperonata is dé wereldberoemde Italiaanse zomerstoof met extra veel paprika, tomaat, ui en knoflook.Flat iron steak wordt gesneden van het sukadedeel van het rund. Te koop bij slagers, ruim gesorteerde supermarkten of online.
Kookgerei
- barbecue of grillpan
Ingrediënten
- 1 kg flat iron steak*, op kamertemperatuur
- extra vergine olijfolie, om mee te bestrijken
- gegrild zuurdesembrood, voor erbij
peperonata
- 80 ml extra vergine olijfolie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 3 rode paprika’s, in grove stukken
- 3 gele paprika’s, in grove stukken
- evt. 4 ansjovisfilets
- 400 g hele gepelde tomaten, blik
- 2 tl kappertjes
salsa verde
- 2 takjes basilicum, blaadjes fijngesneden
- 2 takjes platte peterselie, blaadjes fijngesneden
- 1 takje munt, blaadjes fijngesneden
- 1 takje marjolein of oregano, blaadjes fijngesneden
- 125 ml robuuste extra vergine olijfolie
- evt. 6 ansjovisfilets, fijngehakt
- 1 kleine teen knoflook, geperst
- 1 el rodewijnazijn
- 1 el dijonmosterd
- 1 tl kappertjes
Instructies
- Verwarm voor de peperonata de 80 ml olie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook af en toe roerend ± 5 min. of tot de knoflook net begint te kleuren. Voeg de paprika en evt. de ansjovis toe en schep om.
- Voeg de tomaten toe en breek ze met een pollepel op in grove stukken. Breng al roerend in ± 5 min. aan de kook. Zet het vuur laag en kook, af en toe roerend, ± 1 uur of tot de paprika heel zacht is, maar de schil nog heel is. Voeg de kappertjes toe en breng op smaak met peper en zout.
- Steek intussen de barbecue aan of verhit een grillpan. Meng voor de salsa verde alle ingrediënten in een middelgrote kom. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
- Bestrijk de steak met olie en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout. Gril de steak 3 min. aan elke kant voor rare, of langer naar wens. Laat ± 5 min. losjes afgedekt rusten.
- Snijd de steak dwars op de draad in plakken. Schep de peperonata op een serveerschaal, leg de steak erbovenop en druppel er salsa verde over. Serveer met het zuurdesembrood en geef de resterende salsa verde erbij.
Voedingswaarde
- calorieën: 1032 kcal
- eiwit: 62 g
- vet: 72 g
- koolhydraten: 29 g
RECEPTEN, FOODSTYLING GLENN LAURIE, MATTEO TINE FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING JUSTINE POOLE, DAVID MORGAN
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: 5x bavette bbq recepten: voor vlees vol smaak